Ministrul de Interne, Marcel Vela, vine cu „lămuriri” după ce ordonanța militară 3 a generat discuții în spațiul public privind prevederi neclare. Legat de obligația de a avea Declarație pe propria răspundere atunci când o persoană iese din casă, așa cum este prevăzut în Ordonanţa militară nr.3, Marcel Vela susține că aceasta nu este obligatorie dacă persoana iese să plimbe câinele de companie sau se plimbă în apropierea casei.

Întrebat, la Digi 24, pe această temă, ministrul Vela a răspuns: „Cei care plimbă câinele nu au nevoie de declarație, pentru că în momentul când sunt verificați se vede pe buletin că este adresa din jurul blocului unde plimbă cățelul sau face sport. Nu suntem atât de categorici încât să se sperie acum populația”.

El a atras atenția că informațiile menționate în declarațiile pe proprie răspundere pe care oamenii trebuie să le prezinte justificativ sunt verificate. „Cei care fac declarații false și le prezintă poliției (…) vor fi verificați. Declarația respectivă se introduce într-o baza de date și se verifică dacă respectiva persoană lucrează la firma x sau merge la un anumit magazin, într-o anumită parte permisă în articolele din ordonanță”, a afirmat Vela.

Ministrul de Interne a mai susținut că dacă oamenii ar fi respectat condițiile din Ordonanța 2 „poate nu ar fi apărut condițiile din ordonanța 3, dar lumea a luat în glumă, au apărut pe internet bancuri”.