F. T.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, „Subiectul „COVID-19” a adus în căsuțele de e-mail ale utilizatorilor o serie de mesaje tematice – „oferte” de materiale de protecție, „campanii” în sprijinul găsirii de vaccin/tratament, „mesaje cu recomandări exclusive” de la organizații de notorietate etc.
În acest context, reprezentanţii Poliţiei Române avertizează asupra fapului că acestea sunt „încercări de phishing prin care expeditorii încearcă să obțină informații personale, informații de pe carduri și alte date asemenea acestora, în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware. Phishing-ul reprezintă mesaje nesolicitate, care provin din surse necunoscute sau care conțin anexe sau link-uri, pe care trebuie să le accesăm, pentru a „prinde oferta”… ori aflarea de „informații exclusive”.
Monitorizarea înregistrărilor de domenii web, care au în denumire termenii coronavirus/covid, a condus la concluzia că majoritatea sunt implicate în campanii malițioase, în sensul că multe dintre ele încearcă să exploateze notorietatea unor organizații – NATO, ONU, Organizația Mondială a Sănătății”.
Tot reprezentaţíi Poliţiei Române recomandă, în acest context, să nu se acceseze ataşamentele sau linkurile în cauză sau să se verifice respectivele informații şi din alte surse.
„Trebuie să știm că simpla atașare sau folosire a unei sigle cunoscute nu arată că un mesaj sau expeditorul lui acționează legal. Doar pentru că un atașament arată ca un document PDF sau word, nu înseamnă că așa și este ori că este sigur și nu conține malware”, mai avertizează aceeaşi sursă, respectiv Poliţia Română.