În piețe, producătorii trebuie să poarte mănuși și măști de protecție

N. Dumitrescu

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova le-au dat asigurări atât agricultorilor, cât și comercianților de produse agroalimentare că, în contextul ultimelor măsuri de prevenire a riscului de răspândire la nivel național a infecției cu coronavirus, își pot continua activitatea, dar cu respectarea măsurilor luate de către autorități. Astfel: sunt exceptate de la interdicția de circulație persoanele, respectiv producătorii agricoli care se deplasează în scopul realizării activității agricole și cele care se deplasează pentru comercializarea produselor agroalimentare. Totodată, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani este permisă în afara locuinței și în afara intervalului orar 11,00 – 13,00 dacă acestea se deplasează pentru realizarea de activități agricole.
”În cazul în care sunt opriți de către reprezentanții instituțiilor abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor legale, producătorii agricoli trebuie să justifice unde merg. Verificarea motivului deplasării se face prezentând fie o legitimație de serviciu sau o adeverință de la angajator,
fie o declarație pe propria răspundere completată în prealabil în cazul persoanelor fizice autorizate, a titularilor întreprinderilor individuale, a membrilor înteprinderilor familiale și a persoanelor care practică activități agricole. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă informații esențiale: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.Ca urmare a celor prezentate, activitatea fermierilor din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol și industrie alimentară continuă, respectându-se cu strictețe aceste reguli pentru a se reduce expunerea în fața acestui virus”, au anunțat reprezentanții Direcției Județene pentru Agricultură Prahova. De asemenea, s-a mai precizat și faptul că administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, respectiv între comercianți și cumpărători. În ceea ce-i privește pe comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare, aceștia sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului, respectiv să poarte mănuși și măști de protecție.

La Halele Centrale, program redus de funcționare

Conducerea S.C. Hale și Piețe a anunțat că, în perioada următoare, programul de funcționare în toate spațiile pe care le administrează va fi redus, având în vedere noile reguli și restricții ce vizează reducerea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu noul virus. Astfel, la Halele Centrale Ploiești, programul de funcționare va fi în intervalul orar 8.30-16.30, în zilele de luni, marți, joi și vineri, și între orele 8.30 -14.00, în zilele de miercuri și sâmbătă. În ceea ce privește piețele agro-alimentare din Ploiești, programul acestora de funcționare va fi zilnic, de luni până duminică. Reamintim faptul că, de la începutul acestei săptămâni, ca urmare a unei hotărâri aprobate în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Ploiești, a fost aprobată și restricționarea numărului de persoane aflate simultan în Halele Centrale și în piețele agro-alimentare din Ploiești. Astfel, pe perioada valabilității stării de urgență, se va permite accesul simultan pentru un număr de doar 40 de persoane pe platoul Pieței Centrale și de 20 de persoane în incinta Halelor Centrale și în celelalte piețe agro-alimentare. Obligatoriu, însă, fără nicio excepție, toți comercianții și producătorii agricoli trebuie să respecte regulile impuse privind sănătatea populației în această perioadă, altfel nu vor mai avea unde să-și desfășoare activitatea.
De adăugat și că, în conformitate cu prevederile ultimei ordonanțe militare, comercianții au obligația să marcheze zona destinată accesului clienților și suparafața de vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în vederea respectării unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri. În acest context, autoritățile locale, inclusiv de la nivelul județului Prahova, le-au solicitat agenților economici ca, în vederea protejării persoanele de peste 65 de ani, să asigure în intervalul 11:00-13:00 program de funcționare exclusiv pentru acestă categorie de vârstă.