Șeful UEFA, Aleksander Ceferin, speră ca toate campionatele să se poată termina până pe 15 iulie, în prognoza optimistă că s-ar relua cel mai târziu la 1 iunie. Este clar, astfel, că și la noi, în întrecerile fotbalistice din România, reluarea pregătirilor este aproape imposibil să se facă odată cu expirarea stării de urgență, în 16 aprilie, temerile fiind acelea că va urma încă o perioadă cu același ”statut”, care, dacă va fi tot de o lună, va complica și mai tare lucrurile. Astfel, cel mai optimist scenariu este acela al demarării pregătirilor tocmai în mai, iar a campionatelor undeva la finalul lui mai, începutul lui iunie.
Totuși, UEFA vrea să favorizeze competițiile interne, iar toate campionatele, inclusiv Liga 1, ar trebui să se termine până pe 15 iulie, în timp ce barajul dintre Islanda și România (care fusese deja reprogramat pentru 4 iunie) ar mai putea suferi încă o amânare, iar cele patru calificate la turneul final se vor stabili în toamnă, în septembrie.
În acest moment, Liga I din România mai are de jucat 72 de meciuri , în timp ce în campionatele puternice sunt de jucat astfel – 124 de meciuri are de recuperat Italia (Serie A), în Spania – LaLiga au rămas de jucat 110, 101 sunt în Ligue 1 – Franța, 92 în Anglia – Premier League, iar în Bundesliga – Germania, 82.
Eșalonul secund de la noi mai are de jucat 113 partide, în 14 runde, dacă se va menține actualul sistem competițional. În plus, întrecerile interne mai presupun și disputarea Cupei și, la noi, barajul pentru promovare în Liga I!
Cea mai mare problemă rămâne însă aceea a contractelor aflate în derulare, majoritatea cluburilor având semnate cu jucătorii, în acest moment, angajamente valabile doar până la 30 iunie, în cel mai bun caz, prelungirea întrecerii în iulie presupunând o decizie unilaterală a forurilor fotbalistice europene, dacă va fi cazul.