Și pentru Brazi – Prahova sunt căutate reprezentante ale sexului frumos pentru această meserie

Violeta Stoica

Unul dintre cei mai cunoscuți operatori feroviari privați din România a lansat, în urmă cu circa doi ani, un proiect care a început să dea și roade: formează și angajează mai apoi în structurile din întreaga țară femei pentru postul care altădată era aproape exclusiv destinat angajaților bărbați – mecanic de locomotivă.
Este vorba despre Grup Feroviar Român, societatea de transport feroviar care în anul 2017 a lansat proiectul “Femei mecanic de locomotivă: șanse egale în profesii feroviare”.
Pentru că deja au ieșit de pe băncile școlii primele serii de femei specializate în profesia de mecanic de locomotivă, au apărut și locurile de muncă pentru care se specifică faptul că se adresează femeilor care au îmbrățișat această meserie deloc ușoară. Unul dintre posturile pentru care se caută doritoare în această perioadă este pentru localitatea Brazi, județul Prahova, și este chiar al operatorului care a pregătit special prima grupă de femei mecanic de locomotivă.
În România, meseria de mecanic de locomotivă a fost mult timp interzisă femeilor și numărul de femei care conduceau trenuri la nivelul anului 2018 era extrem de scăzut, fiind înregistrate doar două femei mecanic – la CFR Călători!
“În condițiile în care este mare criză de mecanici, fiind nevoie de câteva sute în plus, este mare mevoie și de femei care să acopere necesarul. Criza vine din cauză că tot mai puțini tineri vor să devină mecanici și, pe măsură ce oamenii din prezent ies la pensie, numărul celor care vin din urmă este foarte scăzut”, spun reprezentanții societății feroviare.
Un mecanic de locomotivă este pregătit temeinic în mai multe domenii, precum electricitate, motoare termice, rezistență, mecanică, fizică și matematică.
Cursurile de calificare se desfășoară în centrele teritoriale ale Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară din București și Constanța și se adreseaza femeilor care doresc o carieră în domeniul feroviar, unde sunt la mare căutare mecanicii de locomotivă.