Fostul șef al Senatului Teodor Meleșcanu a fost audiat la DNA ieri dimineață, în dosarul deschis după ce fostul agent guvernamental la CEDO Viorel Mocanu a schimbat apărarea statului în cazul Dragnea vs. România, în perioada în care Meleșcanu era ministru de Externe. La ieșirea de la audieri, Meleșcanu a susținut că el nu a discutat niciodată cu Liviu Dragnea pe această temă și că agentul guvernamental este responsabil pentru documentele pe care le semnează, potrivit Agerpres.
Teodor Meleșcanu fusese citat la DNA pentru luni, dar audierea a fost amânată la solicitarea sa, pentru că a avut o „acțiune cu partidul”. El s-a prezentat la DNA ieri dimineață și a fost audiat în calitate de martor, pentru a doua oară în acest dosar.
La ieșirea de la audieri, Meleșcanu le-a spus jurnaliștilor că nu a avut nicio implicare în acest dosar și că nu știe de ce Viorel Mocanu și-a schimbat radical pledoaria, susținând în fața CEDO argumentele lui Liviu Dragnea: „Agentul CEDO e numit de guvern și are deplina capacitate să promoveze interesele României (…). Nu exista niciun fel de cenzură, niciodată eu nu m-am implicat în activitatea agentului”. Întrebat de jurnaliști dacă va mai fi audiat în acest dosar, fostul ministru a spus că speră să nu fie cazul, dar „te poți aștepta când esti om politic în campanie electorală”.
În perioada în care era ministru de Externe în Guvernul Dăncilă, senatorul Teodor Meleșcanu a semnat un memoriu a cărui copie a intrat în posesia HotNews.ro privind linia de apărare a agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Dragnea contra României. Memorandumul era datat 11 martie 2019 și privea procesul de la CEDO în care fostul președinte al PSD Livu Dragnea, pe atunci aflat în libertate și în funcție, încerca să obțină la curtea de la Strasbourg o condamnare a statului român, pentru ca ulterior să poată cere în țară o revizuire a condamnării lui în dosarul Fraude la Referendum.
Memorandumul intern a fost înaintat lui Meleșcanu de către agentul guvernamental la CEDO de atunci, Viorel Mocanu, conform documentului intrat în posesia HotNews. Pe documentul intrat în posesia HotNews.ro apare în fotocopie și semnătura lui Teodor Meleșcanu, la „Aprob”.