Ieri, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a precizat, în şedinţa de Guvern, că, deocamdată, pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus, potrivit Agerpres.
Şeful Executivului i-a transmis ministrului Sănătăţii că măsurile de prevenire şi combatere a coronavirusului trebuie tratate cu „maximă seriozitate”.”Aş vrea să vă asigur că deocamdată pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu coronavirus, cu noua tulpina 2019. Ultima suspiciune de infecţie cu coronavirus a fost infirmată ieri seară târziu (n.r. – miercuri). Era vorba de acel pacient din Reşiţa care a prezentat o simptomatologie de tip pseudogripal şi fiind un asistent care lucrase în Germania, în contact cu pacienţi cu coronavirus, fusese o suspiciune importantă. Probele sunt negative, deci nu se confirmă diagnosticul”, a explicat Victor Costache. El a reamintit că încă din luna ianuarie a constituit Comitetul interministerial şi a lucrat, săptămânal, cu reprezentanţi de la MAI, MAE şi Transporturi, pentru a elabora un plan comun de acţiuni. Ministrul a anunţat în context că până la finele săptămânii se va putea pune diagnosticul pentru coronavirus în alte 3 centre din ţară.”În paralel, avem capacitate de diagnostic în România, în Bucureşti şi până la sfârşitul săptămânii, încă alte trei centre din ţară, pentru a nu mai plimba probele dintr-un capăt al ţării la altul, iar, de asemenea, am instituit, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care a fost publicată în Monitorul Oficial, pentru prima dată, măsurile de carantină. (…) Deocamdată, mergem pe protocoale recomandate de specialiştii noştri şi primele 10 cazuri vor fi tratate la ‘Matei Balş’, urmând ca apoi să fie utilizate şi celelalte spitale de boli infecţioase din ţară: Iaşi, Timişoara, Cluj”, a menţionat Costache.Potrivit acestuia, oricine vine dintr-o zonă de focar va sta în carantină 14 zile.
În schimb, un cetăţean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus), după cum a informat ieri Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii, precizează MAE.
În ceea ce priveşte nava de croazieră Westerdam, arată MAE, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei se află 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului.