IPJ Prahova – pe primul loc la nivel naţional în privinţa numărului de ordine de restricţie emise

F. T.

Sunt cifre. Sunt foarte multe cifre care reflectă activitatea poliţie prahovene în cursul anului trecut.
Sunt şi statistici în care se arată dinamica fenomenului infracţional, în paralel cu acţiunile de stopare a acestuia.
Ştim regula: nu puţini vor fi aceia care îi vor înjura pe poliţişti. Cunoaştem expresii de genul: “Când s-au luat la poceală două găşti de interlopi, nici urmă de poliţist! În schimb, te pândesc cu radarele la ieşire sau intrare în localitate”.
Şi, totuşi, noi scriem despre bunul mers al activităţii poliţiei prahovene din mai multe motive. Unu: fiindcă această instituţie a funcţionat, în cursul anului trecut, cu un deficit de peste 20 la sută în ceea ce priveşte personalul. Doi: fiindcă la capitolele “grele”, respectiv crime (cinci în cursul anului trecut), tentative de omor (una) sau violuri (73), nu este “pe stocul IPJ” Prahova niciun AN. Adică, toţi autorii acestor fapte penale au fost prinşi!

În bilanţul prezentat ieri la sediul IPJ Prahova, referitor la activitatea oamenilor legii în cursul anului trecut, s-a mai făcut trimitere şi la faptul că poliţia prahoveană se situează pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte emitere a ordinelor de protecţie pentru violenţa domestică, respectiv 362.
Iar tot la capitolul “violenţă domestică” – despre care există date că prinde tot mai mult teren în judeţ şi în ţară – au fost puse în practică sute de activităţi de prevenire, fiind informaţi mii de prahoveni cu privire la măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate de către victimele violenţei familiale.
De asemenea, au fost derulate 1.180 acţiuni de identificare şi, implicit, monitorizare a stărilor conflicuale intrafamiliale, în acest context fiind consiliate aproape 3.000 de persoane. De asemenea, “s-a intervenit cu operativitate” – cum spun poliţiştii – “soluţionându-se” 558 de cazuri privind infracţiunile de acest gen.
Aminteam la început că sunt multe, foarte multe cifre care reflectă activitatea poliţiei prahovene în cursul anului trecut.
Mai amintim deocamdată atât: în ceea ce priveşte infracţiunile stradale sesizate în anul 2019, comparativ cu 2015, acestea au scăzut cu peste 16 la sută. Tâlhăriile stradale, de asemenea, au avut un trend descrescător, în perioada 2015 – 2019, de aproape zece la sută; numărul furturilor de maşini a scăzut, tot în perioada menţionată, cu peste 38 la sută. De asemenea, numărul total al infracţiunilor contra patrimoniului, în intervalul 2015 – 2019, a fost cu 27 la sută mai mic.
Deocamdată, ajunge cu cifrele ! Şi cu laudele la adersa poliţiei prahovene.
Deocamdată…