F.T.

Adunarea Generală a Magistraţilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti s-a întrunit din nou pentru a stabili modalitatea de continuare a protestului iniţiat încă din data de 22 ianuarie.
În acest sens, într-un comunicat de presă al instanţei, se precizează: ”Ca urmare a adoptării legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor se continuă protestul pentru o perioadă nedeterminată , context în care se vor judeca doar cauzele urgente, celelalte cauze urmând a fi amânate. Se consideră cauze urgente următoarele:
* în materie penală – dosarele cu măsuri preventive, cauzele date în competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, dosarele cu persoane private de libertate, dosarele în care s-a împlinit termenul de prescripţie ori urmează a se împlini în următoarele 6 luni şi cererile de liberare condiţionată.
* în materie civilă – cererile privind tutela, curatela, punerea sub interdicţie şi obligarea minorului la consiliere psihologică, ordinele de protecţie, ordonanţele preşedinţiale, delegarea autorităţii părinteşti, cererile de suspendare provizorie a executării silite, cererile de evacuare pe procedura specială instituită de art. 1034-1049 Cod procedură civilă, cererile având ca obiect măsuri asigurătorii, asigurarea dovezilor şi încuviinţările de executare silită.
De asemenea, se consideră urgenţe cererile incidente ori accesorii celor enumerate (ajutor public judiciar, reexaminare, îndreptare eroare materială, abţinere, recuzare etc.)”.
De asemenea, în sus-amintita Adunare Generală s-a mai decis ca în perioada protestului să nu se dispună “nicio măsură în dosarele aflate în procedura prealabilă, cu excepţia cauzelor urgente”.

Şi membrii Baroului Prahova adoptă măsuri similare. Dar, din alte motive

Într-un comunicat de presă al Baroului Prahova, se menţionează faptul că, în urma întrunirii Consiliului, s-a hotărât următoarele: “ Ţinând cont de protestul demarat de Baroul Hunedoara, pe fondul inconsecvenţei completurilor de judecată faţă de respectarea hotărârilor Adunarilor Generale ale Judecătorilor pe parcursul derularii propriului protest; incidentul determinat de amendarea în timpul protestului magistraţilor a unei colege avocat din cadrul Baroului Hunedoara, colegă care avea depuse acte medicale la dosarul cauzei; amendarea unui coleg avocat din cadul Baroului Prahova de către completul de judecată de la Curtea de Apel Ploieşti, în situaţia în care a existat posiblitatea substituirii de către un coleg aflat în şedinţa de judecată; luând act cu regret de menţinerea unei stări tensionate între magistraţi şi avocaţi, făcându-se abstracţie de faptul că avocatul este partener egal şi indispensabil al actului de justiţie, Consiliul Baroului Prahova hotărăşte să se ralieze protestului colegilor avocaţi din Baroul Hunedoara, manifestandu-şi astfel solidaritatea cu aceştia”.
În urma respectivei hotărâri, în aceleaşi comunicat se menţionează: “Colegii avocaţi din Baroul Prahova (…) urmează să se prezinte doar în cauzele din categoria celor enumerate în comunicatele instanţelor ca având caracter urgent”.