V. Stoica

Lista operatorilor economici din România care au obținut eticheta ecologică europeană cuprinde o singură firmă din județul Prahova. Și nu este vorba despre vreo societate din municipiul Ploiești, ci despre un punct de lucru din comuna Bătrâni al unui producător de substanțe de igienă!
Anul trecut, un săpun lichid produs în localitatea din nordul județului Prahova a intrat în lista celor 18 produse care au obținut certificarea europeană pentru folosirea etichetei ecologice.
Ce este eticheta ecologică? Etichetarea ecologică este o schemă facultativă destinată încurajării operatorilor economici pentru a comercializa bunuri cu un impact redus asupra mediului. Produsele poartă eticheta ecologică europeană astfel încât să poată fi ușor identificate.
Etichetarea ecologică operează pe baza unor criterii, pe grupe de produse/servicii (criterii ecologice și criterii de performanță). Nu este simplu ca un operator economic să obțină eticheta ecologică pentru un produs sau pentru serviciile sale.
Chiar dacă logo-ul este simplu, criteriile de mediu pentru obţinerea lui sunt dure şi numai cele mai bune produse, care sunt mai prietenoase cu mediul, au dreptul să poarte eticheta ecologică a UE.
Eticheta UE ecologică este o etichetă în care consumatorii pot avea deplină încredere. Criteriile sunt stabilite la nivel european, în urma unei largi consultări cu experţii, iar eticheta în sine este acordată doar după verificarea faptului că produsul respectă toate aceste criterii de performanţă de mediu.
Pentru obţinerea etichetei UE ecologice, agenţii economici (fabricanţi, importatori, prestatori de servicii, comercianţi) trebuie, în primul rând, să solicite această etichetă UE ecologică de la Ministerul Mediului.
Solicitarea și mai multe buletine de analiză sau de încercare eliberate de institutele de specialitate care realizează evaluarea performanţelor produsului (sau declaraţii de conformitate cu cerinţele legislaţiei specifice – după caz) alcătuiesc un dosar care se depune la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Dosarul este analizat de Comisia pentru eticheta UE ecologică, iar în urma acestor analize, produsului i se acordă eticheta ecologică.