Medicamentele utilizate în prezent pentru tratarea sclerozei multiple (SM) pot să reducă recidivele în timpul fazei iniţiale de recidivă – remitere, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro. Cu toate acestea, mulţi pacienţi dezvoltă scleroză multiplă progresivă într-o etapă ulterioară, când starea devine din ce în ce mai gravă. Momentan, acest tip de scleroză nu poate fi tratat. Oamenii de ştiinţă au analizat posibilitatea unei terapii eficiente pentru această afecţiune.
Specialiştii au revizuit mecanismele care stau la baza sclerozei multiple progresive, precum şi datele şi abordările privind potenţialele terapii.
Scleroza multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central, care se manifestă ca recidivant-remitent în 85% dintre cazuri. În lumea occidentală, afecţiunea este cauza principală a dizabilităţilor neurologice la tineri. Stadiul incipient al bolii este caracterizat prin recidive cu simptome neurologice, precum neurita optică, afectarea funcţiei motorii şi deficienţe de sensibilitate.
În momentul actual, există peste 12 medicamente aprobate, care pot ameliora boala. În ciuda acestora, scleroza multiplă progresivă secundar – cronică se dezvoltă la majoritatea pacienţilor după 15 – 20 de ani de boală. Aceasta este caracterizată prin deficienţa de recidive şi prin acumularea progresivă a dizabilităţii.
Motivul pentru care este atât de greu de tratat scleroza multiplă progresivă este cauzat de diversitatea mecanismelor implicate. O terapie care să funcţioneze trebuie să vizeze direct fiecare mecanism în parte. O altă problemă este că nu există un animal care să aibă întreaga gamă de mecanisme implicate, astfel că potenţialele terapii nu pot fi testate pe animale pentru a le fi evaluată eficienţa.
Astfel de studii necesită atât specialişti calificaţi, cât şi colaborarea companiilor farmaceutice. De cele mai multe ori, nu se alocă fondurile necesare.
Oamenii de ştiinţă susţin că tratamentul poate fi îmbuntăţit pe măsură ce specialiştii descoperă mai multe despre boala şi despre mecanismele implicate.