Protestatarii și ziarele din Iran pun o presiune tot mai mare pe conducerea țării, în timp ce autoritățile au scos, ieri, pe străzile din Teheran, un număr și mai mare de polițiști, transmite Reuters, potrivit Hotnews. Postările de pe Twitter arată că ieri, în mai multe orașe, au avut loc noi proteste, potrivit Reuters. ”Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru este chiar aici”, au scandat protestatarii strânși în stradă lângă o universitate din Teheran.
Situația a început să se tensioneze sâmbătă seară, când forțele anti-manifestanți au tras cu gaze lacrimogene în iranienii ieșiți să protesteze în capitală și în alte mari orașe, unii scandând ”Moarte dictatorului”, arătându-și astfel furia față de principala autoritate din Iran, Liderul Suprem Ali Khamenei. Știrile despre proteste au apărut și pe agențiile de presă de stat, iar pe rețelele de socializare au circulat clipuri video cu manifestațiile. Mai mulți locuitori din Teheran au declarat pentru Reuters că numărul polițiștilor scoși în stradă a fost și mai mare ieri dimineață. Ieri au început noi manifestații, la unul dintre ele protestatarii strigând că ”Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamică”.
”Cereți-vă iertare și dați-vă demisia”, a scris pe prima pagină ziarul moderat Etemad, arătând că ”dorința poporului” este ca persoanele responsabile de gestionarea crizei avionului ucrainean doborât săptămâna trecută trebuie să plece. Protestele au erupt sâmbătă, după ce Teheranul a recunoscut că armata sa a doborât din greșeală aeronava ce decolase de doar câteva minute, în condițiile în care autoritățile iraniene negaseră vehement, timp de câteva zile, că ar fi de vină pentru moartea celor 176 de oameni. Președintele iranian a spus că a fost vorba de o ”greșeală dezastruoasă”. Mânia populară a crescut, însă, după ce un comandant din Gărzile Revoluționare a declarat că a spus conducerii țării încă din prima zi că avionul a fost lovit de o rachetă. Un alt ziar moderat, Jomhuri-ye Eslami (Republica Islamică), a publicat un editorial în care spune că ”aceia care au întârziat dezvăluirea motivului pentru care s-a prăbușit avionul, afectând încrederea oamenilor în conducere, ar trebuie dați afară sau să-și dea demisia”.