Nicoleta Dumitrescu

 

Entuziasmaţi, probabil, de susţinerea afişată din partea şefului statului, liberalii încep să anunţe strategia pe termen scurt, care este însă cu bătaie lungă, a planurilor lor de a pune în practică, aşa cum susţin ei, „voinţa poporului”. Prin urmare, a fost anunţat faptul că Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru modificarea legislaţiei electorale, dorinţa fiind ca primarii să nu mai fie aleşi din primul tur al alegerilor, ci în două. Cum era şi firesc, anunţul nu a fost pe placul tuturor partidelor, numeroşi politicieni arătând pe faţă ori bătând diverse apropouri în legătură cu modul în care această idee a liberalilor va fi sprijinită astfel încât să şi fie aplicabilă, din luna iunie a anului acesta.

Cum la mijloc este însă interesul electoral, iar mândria fiecărui lider politic este ca, o dată la patru ani, să se laude cu câţi primari are, readucerea în discuţie a acestei teme a fost pentru unele partide mai mult decât o dorinţă, mai ales că este vorba, de fapt, de putere. Asta în contextul în care, se ştie, nu mai este o noutate faptul că unităţile administrativ-teritoriale conduse de primari de o anumită culoare politică înseamnă, la urma-urmei, forţă, acea forţă care este principala rotiţă din mecanismul de mobilizare a electoratului la urne şi nu numai.
De departe, principalele victime ale introducerii şi celui de-al doilea tur pentru alegerea primarilor se consideră social-democraţii, având în vedere faptul că, la scrutinul trecut, cele mai bune rezultate la alegerile locale, inclusiv ca număr de primari, în dreptul lor au fost trecute. Prin urmare, simţindu-se un pic mai „vânjoşi”, după ce doi foşti premieri li s-au alăturat, mai ales după ce unul dintre ei i-a fost aproape lui Victor Ponta, cei din conducerea interimară a PSD flutură deja steagurile răzbunării, ameninţând că dacă Guvernul îşi va asuma, într-un final, răspunderea alegerii primarilor în două tururi, atunci va fi depusă o moţiune de cenzură care, mai mult ca sigur, va fi încununată de succes!
Însă, sigur pe el în tot şi în toate pe care vrea să le facă, actualul premier, Ludovic Orban, nu s-a arătat prea speriat de ameninţările social-democraţilor, acesta fiind de părere că, le place sau nu, cei de la PSD trebuie să aleagă între două rele, adică alegerea primarilor în două tururi, decizie pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, sau alegeri anticipate.
Mai mult, jucându-se şi mai mult cu băţul prin gardul care înconjoară sediul de partid al social-democraţilor, liderul liberal a mai menţionat că dacă nu se ajunge la anticipate și Guvernul rămâne în funcţie, după această etapă se va continua procedura asumării răspunderii şi „pentru multe lucruri care nu sunt pe placul unei majorităţi”! Care va să zică, liberalii s-au decis să joace tare, mai ales anul acesta, ştiind că, având susţinerea Cotrocenilor, în niciun caz lor nu li se potriveşte zicala „Totul sau nimic!” Invocându-se „voinţa poporului”, modificările liberale vor continua unele după altele, deşi, aşa cum era şi de aştepatat, nu totul se va face ca la carte, în contextul în care, după cum s-a şi văzut, de altfel, în tăvălugul schimbărilor de dragul schimbărilor nu sunt instalate pe funcţii doar minţi „luminate”, care bubuie de experienţă, adică pe meritocraţie. Iar cel mai recent exemplu este cel al unui liberal care, deşi a luat examenul de Bacalaureat la vârsta de 36 ani, s-a considerat că a meritat să fie instalat şef la unul dintre inspectoaratele de stat din ţară… Şi probabil că vor mai fi şi alte cazuri de… o asemenea meritocraţie!