Violeta Stoica

Într-un interval de doar câteva zile, în Prahova s-au înmulțit cazurile de gripă și doi oameni au murit din cauza contractării virusului gripal AH1.
O femeie de 65 de ani și un bărbat de 46 de ani, ambii și cu alte afecțiuni medicale preexistente și nevaccinați antigripal, au decedat în județ pe fondul îmbolnăvirii cu virusul gripal AH1.
Medicul Dan Decebal, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Prahova, a precizat că în perioada 20-26 ianuarie, în Prahova au fost raportate 356 de cazuri de gripă, tot săptămâna trecută fiind înregistrate și 5.110 infecții respiratorii, numărul cazurilor fiind în creștere comparativ cu săptămâna anterioară (când au fost 4.030 de cazuri), dar sensibil mai mic decât cel al îmbolnăvirilor din aceeași perioadă a anului 2019. De asemenea, însă, între 20 și 26 ianuarie s-au mai raportat și 854 de cazuri de pneumonie, față de 835 – în perioada 13-19 ianuarie.
Dan Decebal a precizat, cu toate acestea, că sunt valori mai mici față de sezonul trecut, când până la 27 ianuarie 2019 fuseseră raportate șase decese din cauza gripei.
Deocamdată nu au fost stabilite măsuri speciale în unitățile medicale cu paturi, pentru că Institutul Național de Sănătate Publică nu a declarat epidemie de gripă la nivel național, dar spitalele pot să instituie propriile reguli, prin compartimentele specializate, pentru a reduce posibilitatea răspândirii virusului gripal, în special în zonele unde este nevoie de restricționarea accesului persoanelor neautorizate.
Dan Decebal a menționat că, până ieri după-amiază, nicio unitate medicală cu paturi din Prahova nu transmisese către Direcția de Sănătate Publică informații referitoare la măsuri interne luate de către spitalele din județ.