Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova
Nu numai pensionarii și copiii din România au devenit ținte pentru Guvernul Orban. Au devenit ținte și societățile feroviare de stat, una dintre acestea – care încă mai rezistă, vorbesc aici despre CFR Călători – fiind amenințată de faliment printr-o propunere șocantă făcută de către Ministerul Transporturilor.
Anul trecut, în vară, președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge Statutul personalului feroviar, adoptat de Parlamentul României, trimițând actul normativ înapoi, pentru reexaminare! S-a întârziat, astfel, nepermis de mult aplicarea prevederilor unei legi care aducea în actualitate statutul personalului feroviar și le dădea drepturi specifice angajaților din acest sistem esențial în orice stat normal.
Am asistat săptămâna trecută la mișcările de protest ale unei părți a angajaților societății de reparații a CFR Călători, însă acesta poate fi doar vârful aisbergului din domeniul feroviar de stat. Greva nu este o cale de rezolvare a problemelor, iar părțile implicate într-un conflict de muncă trebuie să se așeze întotdeauna la masa negocierilor. Este mersul firesc al lucrurilor, atunci când există respect de ambele părți.
Acum, mocnește un alt conflict la CFR Călători. Un conflict întreținut chiar de către reprezentanții Guvernului Orban, care vin cu niște propuneri aberante de acte normative, în detrimentul acestei societăți feroviare de stat.
Proiectul privind aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 în transportul feroviar public de călători, aflat în dezbatere până astăzi, a generat reacții dure din partea personalului feroviar, angajații CFR Călători simțind pericolul care reiese din acest proiect privind subvenționarea societăților de transport feroviar de călători.
Se poate spune că liberalii au pus gând rău CFR Călători, în favoarea companiilor private. Guvernul Orban a schimbat modul de acordare a subvenției pentru societățile feroviare de transport călători, coborând de la 65% la 36% pentru indicatorul tren-km, la trenurile interregio (majoritatea fiind operate de CFR Călători) și doar la 64% pentru terenurile regio, în marea lor majoritate private.
Este o măsură care, dacă va fi luată în forma prezentată în proiect, ar putea să conducă foarte rapid la faliment Compania CFR Călători.
Trebuie menționat că, anul trecut, valoarea subvenției era unică pentru toți operatorii, însă acum, sub aberanta justificare a eficienizării sistemului feroviar, liberalii aruncă în mod evident CFR Călători la coada sumelor ce vor fi primite în următorii ani drept subvenție.
Trebuie spus că, la nivelul întregii Europe, politica în domeniul transporturilor feroviare vizează crearea unui spațiu feroviar unic european din care să facă parte și căile ferate române. Prin acestă hotărâre, nu se alocă niciun fel de compensație trenurilor de rang superior, lucru care a dus la dispariția în totalitate a acestui tip de serviciu public atât de popular în țările din UE. Ne distanțăm, astfel, de sistemul feroviar european.
Pe de altă parte, se cunoaște că performanța unui sistem feroviar este în strânsă dependență cu nivelul finanțării publice. În toată Europa transportul feroviar este subvenționat! În schimb, suntem martorii unor măsuri prin care Guvernul PNL vine și taie subvenția companiilor feroviare naționale, atât de necesară pentru supraviețuirea acestora, ca să nu mai vorbim despre dezvoltarea și modernizarea sistemului!
Să nu lăsăm să dispară ceea ce, odată, era a doua armată a țării! Domeniul feroviar de stat trebuie sprijinit, nu aruncat la coada finanțării de la buget!