Parlamentul britanic a aprobat joi seară legislaţia care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie cu un acord, punând astfel capăt unei perioade de trei ani de incertitudini legate de termenii acestui divorţ fără precedent, relatează Reuters și AFP, potritvit Hotnews.
Parlamentarii au aprobat cu 330 de voturi ”pentru” la 231 de voturi ”împotrivă” legislația care implementează acordul de ieșire a Marii Britanii încheiat cu UE anul trecut.
Votul îi permite premierului Boris Johnson să treacă peste una dintre cele mai adânci crize politice din Marea Britanie din ultimele decenii, punând capăt temerilor unei ieșiri imediate și dezordonate.
”Este timpul ca Brexitul să fie realizat. Această lege face acest lucru”, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, în faţa parlamentarilor britanici. Textul trebuie să fie validat acum de către Camera Lorzilor și apoi promulgat de către Regină, care ar trebui să fie doar o formalitate. Parlamentul European va trebui apoi să ratifice tratatul, iar Regatul Unit va deveni de pe 31 ianuarie de la ora 23.00 (ora Londrei lu GMT) prima țară membră care părăsește Uniunea Europeană, după trei amânări a acestui Brexit, inițial programat pentru martie 2019.
”Este timpul de a merge înainte”, a insistat în fața deputaților ministrul pentru Brexit, Steve Barclay.
Acordul negociat cu Bruxelles-ul reglementează în linii mari divorțul garantând în special drepturile cetățenilor și granița irlandeză. Mai ales, vizează să garanteze o tranziție lină spre o relație viitoare care încă rămâne să fie determinată.
Prevede, începând de la 31 ianuarie, o perioadă de tranziție, până la sfârșitul lui 2020, care presupune să permită Londrei și Bruxelles-ului să se pregătească pentru ieșire. Britanicii vor continua să aplice regulile europene și să beneficieze de ele, fără să aibă un loc în instituțiile europene sau să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziilor.
Această perioadă de tranziție se anunță a fi foarte scurtă pentru a negocia acordurile de liber-schimb sau acordurile de securitate care, în general, iau ani de zile pentru a fi stabilite.
Pentru Boris Johnson, nu intră în discuție extinderea perioade de tranziție dincolo de 2020, o posibilitate prevăzută de acordul de Brexit.