Prin realizarea unei șosele de centură, circulaţia va fi descongestionată pe DN1 A, în interiorul localităţii

 

Violeta Stoica

Începutul anului 2020 va putea însemna pentru orașul Vălenii de Munte și lansarea proiectului de realizare a variantei de ocolire a localității, care va descongestiona traficul rutier existent în prezent, în perioadele de circulație intensă.
Primăria Vălenii de Munte a demarat, recent, procedura de achiziție destinată elaborării Documentației tehnico-economice pentru Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic, Proiect pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (P.A.C.) și Asistență Tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor, pentru obiectivul de investiții „Varianta Ocolitoare Vălenii de Munte”.
Orașul Vălenii de Munte se află pe DN1A, care leagă Ploieștiul de Brașov pe Valea Teleajenului. Acest drum național se intersectează la Vălenii de Munte cu drumul județean DJ219, care duce spre Teișani, la nord-vest și spre Predeal-Sărari și Ariceștii-Zeletin spre est. Tot aici, se ramifică din același drum național și DJ102B care duce spre est către Drajna, Posești și mai departe în județul Buzău spre Cătina și Cislău. Orașul Vălenii de Munte intenționează implementarea obiectivului de investiții „Varianta Ocolitoare Vălenii de Munte” a cărui finanțare va fi din bugetul local și alte fonduri. Obiectivul general al proiectului îl constituie preluarea fluxurilor majore care tranzitează orașul, în scopul fluidizării traficului urban, prin reducerea timpului de transport, diminuarea blocajelor rutiere, devierea traficului greu din centru și traversarea orașului Vălenii de Munte, în condiții de siguranța circulației.
O altă necesitate obiectivă a realizării acestui proiect este asigurarea unei infrastructuri de bază în vederea creșterii cererii de transport în regiunea centrală a județului Prahova și pentru a oferi o rută ocolitoare viabilă, departe de centrul orașului.
Potrivit caietului de sarcini, ofertanții declarați câștigători în urma ofertării fără a se limita la datele și informațiile cuprinse în documentație, vor analiza integrarea variantei ocolitoare în cadrul rețelei de drumuri naționale din România, în cadrul infrastructurii secundare de transport. Proiectantul va prezenta trei variante la nivel de studiu de fezabilitate, însă beneficiarul – Primăria Vălenii de Munte – va pueta impune analizarea a încă maximum trei variante de traseu diferite de primele trei prezentate de ofertantul declarat câștigător. Toată documentația solicitată prin licitația lansată de Primăria Vălenii de Munte a fost estimată la un cost de aproximativ 2,4 milioane de lei, iar proiectul propriu-zis ar putea fi realizat până la finalul anului 2023, conform unui grafic de execuție a documentației și a lucrărilor.