• Salvamontiștii au avut de-a face cu rătăciți pe cărările înzăpezite

V. Stoica

Pârtiile de la mare înălțime din Sinaia, Sorica și Cazacu din Azuga sau Kalinderu din Bușteni sunt mai pregătite decât oricând, cel puțin în sezonul de iarnă care abia a început, pentru primirea turiștilor.
Monitorii de la școlile de schi lucrează zi lumină pentru a-i învăța și pe cei mai mici să practice sporturile de iarnă. La Azuga, de exemplu, Școala de Schi și Snowboard Snowline a avut probabil cel mai mic elev, o fetiță de numai un an și 11 luni!
Cu schiurile în picioare sau cu placa de snowboard, sfârșitul anului 2019 și începutul lui 2020 îi va găsi cu siguranță pe pârtiile de pe Valea Prahovei pe iubitorii de zăpadă și de sporturi de iarnă!
Dacă, înainte de Crăciun, administratorii pârtiilor din Bușteni și Azuga puseseră în funcțiune tunurile de zăpadă pentru a crea cât de cât o atmosferă de sărbătoare și de vacanță, doar zona golului alpin din Sinaia fiind acoperită cu un strat mic de zăpadă, situația s-a schimbat a doua zi de Crăciun, când a început să ningă cu fulgi de la Mama Natură.
Pe de altă parte, însă salvamontiștii au avut de-a face, în ciuda vremii care nu ar fi îndemnat pe nimeni să treacă la drumeții montane, doi turiști din București au intenționat să o facă, fără să aibă însă nici măcar cele mai elementare cunoștințe despre acest lucru.

salvamont prahova“Nu erau echipați corespunzător, nu s-au interesat în prealabil despre traseul pe care intenționau să-l parcurgă (gradul de dificultate, durata de parcurgere al acestuia etc.), nu aveau lanterne și, așa cum era de așteptat, s-au și rătăcit. Nu mai zicem de condițiile meteo existente… Noroc că în zona respectivă au avut semnal la telefon și au putut să ne anunțe. Trei salvatori montani de la Formația Azuga au pornit în căutarea lor, găsindu-i în golul alpin din apropierea Vf. Grecului. Cei doi au fost coborâți în siguranță de pe munte, prin Predeal”, au anunțat salvatorii de la Serviciul Public Salvamont Prahova.