Violeta Stoica

Vrem, nu vrem, fiecare dintre noi își încheie socotelile cu viața, mai devreme sau mai târziu. Iar familiile sau apropiații rămași în urmă trebuie să se ocupe de cele creștinești pentru înmormântare. Mulți nu știu ce să facă atunci când apar evenimente tragice, în urma cărora persoane dragi au trecut în lumea celor drepți și apelează la firme specializate în prestarea de servicii funerare. Cât de specializate sunt, nimeni nu se mai gândește, în momentele dificile ale pregătirii unei înmormântări.
Deși se regăsesc aproape la fiecare colț de stradă, în majoritatea localităților mari, firmele de pompe funebre trebuie să îndeplinească, în conformitate cu legislația în vigoare, o mulțime de criterii pentru a putea primi aviz de funcționare și autorizație sanitară din partea Direcției de Sănătate Publică.
De altfel, Direcția de Sănătate Publică Prahova a făcut publică lista societăților specializate în prestarea serviciilor funerare. Și, surpriză, sunt doar 11 asemenea firme care dețin și autorizație de funcționare emisă de către reprezentanții DSP Prahova!

În întreg județul Prahova, doar 11 societăți de servicii funerare apar oficial în lista celor autorizate de către Direcția de Sănătate Publică. Deși sunt la tot pasul, cel puțin în municipiul Ploiești, se pare că doar cele 11 societăți comerciale îndeplinesc condițiile impuse de legislație pentru a practica diferite servicii mortuare sau legate de înmormântarea decedaților. Potrivit listei afișate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Prahova, șase dintre cele 11 firme sunt din municipiul Ploiești, două din Câmpina, una din Băicoi, una din Valea Doftanei și una din Târgșoru Vechi.pompe funebre1Toate cele 11 societăți comerciale dețin autorizație sanitară de funcționare și sunt dotate cu autovehicule funerare. Opt prestează și servicii de recuperare cadavre și transport internațional, dar numai trei dintre aceste firme de pompe funebre au și sala de îngrijiri mortuare, în care se pot realiza și îmbălsămări și machiajul cât mai natural al decedaților.
Pentru că probabil familiile mai multor persoane decedate în instituțiile medicale cu paturi ale județului au transmis către DSP sesizări privind nereguli apărute în relația cu unii angajați ai spitalelor în momentul ridicării trupurilor neînsuflețite de la morga unității medicale, la finalul lunii noiembrie, conducerea Direcției de Sănătate Publică Prahova a transmis o notificare către toate unitățile sanitare cu paturi din județul Prahova.
Prin adresa respectivă, DSP atrage atenția asupra reglementărilor în vigoare privind serviciile funerare. Astfel, în instituțiile de sănătate publică se interzic înființarea și funcționarea spațiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepția spațiilor necesare derulării formalităților, în cazul decesului produs în instituția respectivă. De asemenea, se interzice personalului instituției de sănătate publică să influențeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare. Orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare este interzisă în incinta instituțiilor de sănătate, însă la biroul de întocmire a formalităților se poate afișa lista alfabetică a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa și numărul de telefon.