Un nou test de sânge ar putea deveni o practică clinică în următorii cinci ani, înlocuind necesitatea unei biopsii hepatice pentru diagnosticarea bolii ficatului gras non-alcoolic în rândul copiilor, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Oamenii de știință susțin că testele de sânge ar putea înlocui necesitatea unei biopsii hepatice în cazul copiilor care suferă de boală ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). În prezent, dacă un copil are cicatrici sau inflamații la nivelul ficatului, doctorii pot recomandă o biopsie hepatică.
Cercetarea s-a axat pe 67 de copii cu NAFLD și se pare că diferite tipuri de grăsimi din sânge au fost asociate cu caracteristici ale ficatului gras. Specialiștii le-au făcut și o biopsie hepatică pentru a determina prezența inflamației și a cicatricilor. Afecțiunile cele mai comune care intră în această categorie sunt steatoză hepatică și fibroză non-alcoolică.
Bolile ficatului gras non-alcoolic afectează un copil din zece și este cea mai frecventă tulburare hepatică în rândul copiilor. Poate progresa până la cicatrizarea avansată (ciroză), insuficienţă hepatică și cancer hepatic.
În prezent, biopsia hepatică este cel mai precis test pentru diagnosticarea NAFLD și singura metodă utilizată pentru evaluarea prezenței cicatricilor sau a inflamațiilor. Cu toate acestea, biopsia este o metodă invazivă, costisitoare, predispusă la erori și prezintă un risc mic de complicații semnificative. Prin urmare, disponibilitatea unui marker precis și neinvaziv care să înlocuiască necesitatea biopsiei hepatice reprezintă un progres major atât pentru copii și părinți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
Când o să fie complet operațional, vor fi incluși 2000 de copii, inclusiv 500 diagnosticați cu NAFLD prin biopsie, iar urmărirea va continuă până la 30 de ani.
”Cercetarea este la început, dar rezultatele sunt promițătoare și ar putea contribui la schimbarea modului în care înțelegem și gestional NAFLD la copii. Se pot salva timp, resurse și se poate reduce stresul atât pentru copii, cât și pentru părinți. Ultimul pas este să putem încetini progresia bolii astfel încât să reducem numărul de pacienți care necesită un transplant de ficat pe parcursul vieții”, concluzionează Jake Mann, doctorul care coordonează cercetarea.