• Klaus Iohannis – „Vă promit că voi fi preşedintele tuturor românilor”
  • Viorica Dăncilă – „Mulţumesc celor care au vrut să înlocuiască ura şi dezbinarea cu unitatea şi încrederea”

În Prahova, vot între focuri de armă, ploaie mocănească şi… liste suplimentare!

Violeta Stoica
Nicoleta Dumitrescu

La scrutinul decisiv pentru alegerea preşedintelui României pentru următorii cinci ani au fost aşteptaţi , ieri, la urne peste 18,2 milioane de alegători în ţară, iar în Prahova – 654.000 de votanţi. Vremea urâtă – mai ales ploaia – i-a determinat pe prahoveni să mai zăbovească în case şi abia după ora prânzului, într-un număr ceva mai mare, s-au îndreptat către secţiile de votare, ca să pună ştampila cu menţiunea „Votat” pe unul dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursă în turul doi al prezidenţialelor – Klaus Iohannis, susţinut de PNL, şi Viorica Dăncilă, din partea PSD . Astfel, dacă după ora 10.00 Prahova se regăsea pe poziţia 17(cu un procent de 7, 53%) în clasamentul de la nivel naţional, potrivit datelor comunicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă în ceea ce priveşte prezenţa la vot, la ora 17.00 prezenţa la vot la nivelul judeţului a fost de 43,60% , în condiţiile în care, la aceeaşi oră, la primul tur fusese de 40,17%. În ţară, la ora 17.00, prezenţa la vot a fost de 40,29%, semnificativ mai mică decât la alegerile din 2014, dar peste primul tur, din 10 noiembrie, când a fost de 37,9%. La închiderea secţiilor, procentul a ajuns la nivel naţional la 49,87%, iar în Prahova la 53,22%.
La alegerile din 2014, prezenţa în turul al doilea a fost de 64,11%, Prahova situându-se atunci, cu 66, 43%, printre judeţele fruntaşe.
Însă, trebuie menţionat că Prahova a ieşit de data aceasta în evidenţă – din păcate în termeni negativi – încă înainte de deschiderea urnelor, în judeţ fiind înregistrat cel mai grav incident petrecut , după 1990, la o secţie de votare. Concret, în satul Drăgăneasa, din comuna Proviţa de Jos, sâmbătă seara, mai multe persoane, aflate în stare de ebrietate, au intrat în curtea grădiniţei în care era amplasată secţia de votare, manifestând acte de violenţă împotriva poliţistului aflat în serviciul de pază. Pentru potolirea spiritelor, a fost nevoie de folosirea armamentului, unul dintre agresori, cel care era şi cel mai violent, fiind rănit şi transportat la spital.
La finalul scrutinului, la ora 21.00, după închiderea urnelor, ca şi la primul tur al algerilor prezidenţiale, au fost făcute publice şi primele rezultate ale exit-poll-urilor realizate de instituţiile de sondare:

• CURS-Avangarde:
Klaus Iohannis – 64,8%;
Viorica Dăncilă – 35,2%

• IRES (Institutul Român pentru
Evaluare și Strategie):
Klaus Iohannis – 66,5%;
Viorica Dăncilă – 33,5%.

Cu siguranţă, vremea – mai ales ploaia mocănească de toamnă târzie – a fost principala cauză pentru care prahovenii nu au ieşit din casă, de la primele ore ale dimineţii, ca să pună ştampila cu menţiunea “Votat” pe numele unuia dintre cei doi candidaţi trecuţi pe buletinele de vot. Astfel, numărul alegătorilor din judeţ care votaseră, ieri, până la ora 10.00, a fost de 7,26%, sub procentul celor înregistraţi la aceeaşi oră la primul tur de scrutin, respectiv 7, 53%. Dar, de la o oră la alta, procentele prezenţei la vot trecute în dreptul prahovenilor au început să se “rotunjească” , fiind ajutaţi, ce este drept, şi de alegătorii din alte judeţe, respectiv de cei aflaţi în tranzit şi care au preferat să voteze în Prahova pe liste suplimentare.

În judeţ, în preziua alegerilor, cel mai grav incident de la o secţie de votare

Un incident neobișnuit s-a petrecut, sâmbătă seara, pe 23 noiembrie, în preziua turului al doilea al alegerilor prezidențiale, la o secție de votare din satul Drăgăneasa, parte componentă a comunei Provița de Jos. Potrivit reprezentanților IPJ Prahova, sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, mai mulți bărbați în stare de ebrietate au intrat în curtea grădiniței unde este amplasată secția de votare nr. 523 Drăgăneasa și unde se aflau sub pază materialele electorale, pregătite pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Bărbații au manifestat acte de violență, aruncând cu o sticlă de băuturi alcoolice în agentul șef principal de poliție aflat în serviciul de pază, iar unul dintre aceștia a și atacat polițistul.
În urma altercației, spun reprezentanții IPJ Prahova, s-a folosit armamentul din dotare, conform procedurilor legale, agresorul fiind rănit în picior.
Acțiunile violente au fost oprite, în sprijinul polițistului care și-a făcut datoria venind și o grupă de intervenție din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Prahova.
Ieri, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a declarat, în legătură cu incidentul din județul Prahova, că a fost nevoie de folosirea armamentului, unul dintre agresori, cel care era și cel mai violent, fiind rănit și transportat la spital, dar care se află în afara oricărui pericol.
“În sprijinul polițistului, care a procedat conform legii, a intervenit o grupă din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Prahova, care a rămas în dispozitiv și pe timpul nopții. Toți agresorii au fost identificați, iar cercetările continuă sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina.
Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice față de doi suspecți, printre care și cel rănit, urmând ca în cursul zilei de astăzi (n.n. – ieri) să extindă cercetările și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj și atac asupra secției de vot. Suspectul rănit se află sub pază la spital, iar celălalt este reținut. Totodată, se continuă cercetările și cu privire la alte șapte persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Prahovenii se aflau, la ora 10.00, pe locul 17 al prezenţei naţionale la urne

52.664 de alegători s-au prezentat, la urnele din cele 623 de secții de votare din județul Prahova, până la ora 10.10. Dintre aceștia, 44.090 erau alegători înscriși pe listele permanente, iar 5.396 – alegători înscriși în listele suplimentare, adică persoane care nu au votat în localitatea de domiciliu. Astfel, cu o prezență la vot de 7,59%, Prahova se afla la ora menționată pe locul 17 la nivel național.

Avalanşă de votanţi pe liste suplimentare la Sinaia

După prânz, numărul celor care au dorit să meargă la vot a început să crească, situaţie confirmată inclusiv de unii dintre preşedinţii secţiilor de votare din Ploieşti. Astfel, menţionându-ne că, ieri, doamna care a votat la ora 7.00 a fost cea care a spart “gheaţa” şi pe 10 noiembrie, preşedinta Secţiei de votare nr. 6, amenajată în clădirea Şcolii gimnaziale “Elena Doamna”, ne-a declarat că, după orele 13.00, numărul celor care îşi exercitaseră opţiunea la vot fusese mai mare decât la primul tur, situaţie confirmată inclusiv la secţia vecină- nr. 5, amenajată în aceeaşi şcoală. De asemenea, la secţiile de votare din zona centrală a municipiului reşedinţă de judeţ, unii dintre preşedinţi ne-au precizat că, în comparaţie cu turul întâi, numărul votanţilor trecuţi pe listele suplimentare a fost, de asemenea, mai mare. Astfel, la secţiile 1 şi 2, amenajate în Palatul Culturii, la ora 14.00 fuseseră completate deja, câte cinci, respectiv şase liste suplimentare – pe o sigură listă fiind trecute câte 10 persoane – având în vedere că alegători aflaţi în tranzit, din alte localităţi, inclusiv din Vaslui şi Iaşi, au dorit să voteze la Ploieşti. De asemenea, inclusiv la Secţia de votare amenajată la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, la ora 14.45, procentul acelora care votaseră aici ajunsese la 39%, un pic mai ridicat faţă de procentul înregistrat la primul tur, şi aici fiind câteva zeci de persoane care au fost trecute pe listele suplimentare, neavând buletin de Ploieşti.
La una dintre secțiile de votare din Sinaia, prezența statistică la urne a depășit 52%, încă înainte de orele prânzului. La Secția de votare 259, organizată la o școală din orașul de pe Valea Prahovei, s-au prezentat la vot 269 de alegători, însă doar 67 dintre aceștia erau înscriși în listele permanente, restul fiind înscriși în listele suplimentare.
Astfel, raportat la numărul total de alegători care și-au exprimat opțiunea pentru viitorul președinte al României la secția menționată, prezența era, la ora 11.45, de circa 52%.
Și în celelalte secții din Sinaia, prezența a fost una record pentru restul județului Prahova, datorită votanților pe liste suplimentare, majoritatea turiști aflați în vacanță.

Până la prânz, doar opt alegători puseseră ştampila!

Liniște aproape deplină, în zi de vot, într-una dintre cele 623 de secții de votare din județul Prahova. Doar opt alegători au tulburat calmul unei zile ploioase și au trecut pragul secției nr. 307, organizată la Școala Satu Nou, din comuna prahoveană Baba Ana.
Dintre cei opt, doar patru votanți erau înscriși în listele permanente, iar restul – pe liste suplimentare. Pentru că la secția respectivă sunt înscriși în listele electorale permanente doar 90 de persoane cu drept de vot, prezența la urne era 8,88% la ora 12.00.

În a doua parte a zilei – mobilizare crescută

Prahova a urcat, după orele prânzului, în clasamentul județelor în privința prezenței la vot. La ora 14.30, de exemplu, județul Prahova se afla pe locul 10 la nivel național în topul prezenței la urne, cu un procent de 32,13%, mai mare decât cel național, de 29,39%. Astfel, dintre cei 654.846 de alegători înscriși în listele electorale, votaseră circa 190.000, iar pe liste suplimentare – aproximativ 21.000 de votanți, plus cei 1.566 de alegători care au apelat la urna mobilă.