Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Dar… să povestim istoria unei mici echipe, foarte iubită în comună. S-a înfiinţat pe vremea când sportivii în loc să fie recompensaţi cu bani pentru efortul depus primeau insigne G.M.A., iar muncitorii care lucrau în noile înteprinderi de stat primeau un salariu… şi mâncarea pe cartelă. Bradetul Stefesti 1976Brădetul s-a înfiinţat în primăvara anului 1952, purtând un nume „la modă” al vremii – Căminul Cultural Ştefeşti. Culorile echipei: alb-verde. Primul preşedinte, doctorul veterinar din localitate, Dumitru „Mitică” Ristea, care a fost pe perioada cât echipa a activat şi antrenorul formaţiei, până în 1962. Din lotul primei echipe din Ştefeşti au făcut parte: Ion Toader, Stan Şerban, Gheorghe Nilă, Tudor Nicolescu, Gheorghe (Cruceru) Dumitru, Gheorghe Toader şi Neluţă Negulescu. Timp de două sezoane, respectiv 1952 şi 1953, au participat la întrecerile din Campionatul Raional Teleajen, după care echipa s-a desfiinţat.
În anul 1955 s-a reînfiinţat şi a evoluat timp de un sezon sub numele de Energia Ştefeşti. Următoarea apariţie a echipei a fost în anul 1959 şi cu noua denumire – Bradul Ştefeşti – a participat la întrecerile din Campionatul Raional – Teleajen. Din vara lui 1962, funcţia de preşedinte este preluată de Ştefan Negulescu, iar ca antrenor al formaţiei este numit Mircea Dumitru (zis Teaşcă). Tot atunci, primul teren al echipei de fotbal a fost inundat de apa râului Vărbilău şi cei doi au obţinut din partea primarului Ion Iorga un nou loc pe care l-au transformat în scurt timp în teren de fotbal (cel actual, de „sub deal”). Din lotul echipei care a „inaugurat” noul teren au făcut parte, printre alţii: Cornel Constantinoiu, Constantin Tomescu, Tudor Nicolescu, Gheorghe Căpraru, Neluţă Negulescu, Ioan Iamandei, Constantin Chelbac. Timp de un sezon (1966/67), echipa n-a mai fost înscrisă în campionat, pentru ca în vara anului 1967 să reapară sub noul nume de Brădetul Ştefeşti. În anul 1970 a susţinut un joc amical cu o formaţie din Liga a II-a poloneză şi, după un joc spectaculos, pe care oaspeţii l-au pierdut cu 5-2, cei din Polonia au susţinut la sfîrşitul partidei că au fost minţiţi şi că această echipă nu evoluează într-un campionat sătesc de fotbal. În următoarea perioadă, timp de aproape două decenii, Brădetul a fost nelipsită de la competiţiile organizate de Comisia Campionatului Judeţean, făcând parte dintre echipele care au participat la Campionatul Teritorial al centrului Vălenii de Munte, făcând parte din Seria Slănic (1968/77), Campionatul Teritorial Slănic (1977/83) şi Campionatul Teritorial Plopeni (1983/88).
Preşedintele acestei grupări sportive a fost în această perioadă Mircea Dumitru – Teaşcă (n. 15.03.1937) – acesta fiind unul dintre cei mai statornici conducători a unei echipe de pe „Valea Teleajenului”, activând la Brădetul ca jucător, antrenor şi preşedinte. Antrenori ai echipei în această perioadă au mai fost: Neluţă Neagu, Ion Ionică şi Ştefan Georgescu.
Au urmat doi ani „de glorie” pentru Brădetul şi după câştigarea în două rânduri a Campionatului Teritorial Plopeni (1987 şi 1988), a participat la două turnee finale ale barajului pentru promovare în Campionatul Judeţean de Fotbal Prahova, Categoria I, ambele ratate. Din vara anului 1988, după reînfiinţarea Campionatului Judeţean, Categoria a II-a valorică, Brădetul Ştefeşti (preşedinte Ştefan Georgescu, antrenor Ion Neagu) s-a numărat printre echipele participante la acest eşalon fotbalistic prahovean timp de trei sezoane. Din lot au făcut parte în această perioadă: C. Ştefănică, Romică Moraru, M. Neagu, M. Mânzicu, Diaconu, Tudoran, I. Enescu, Curteanu, I. Moraru, C. Stancu, Bălan, R. Mânzicu, ş.a. După reorganizarea sistemului competiţional prahovean (1991), Brădetul este retrogradată în Liga a II-a judeţeană şi, în returul sezonului competiţional 1992/93, este exclusă din competiţie pentru neprezentări la jocurile programate în campionat. După o pauză de doi ani competiţionali, timp în care echipa a fost desfiinţată, reapare în 1995, în Campionatul Judeţean, Liga a II-a, Seria Vălenii de Munte-Slănic (1995/96). Din vara anului 1999, echipa este preluată de fostul jucător al echipei Brădetul, Ion (Neluţă) Ivan, antrenor fiind Ion Ionică şi din 1999/2000 a evoluat în Campionatul Judeţean, Liga I, acesta fiind eşalonul doi al fotbalului prahovean. Pentru un sezon competiţional (1999/2000) în localitatea Ştefeşti au activat concomitent două echipe de fotbal, vechea Brădetul şi echipa nou înfiinţată Stejarul Ştefeşti, participantă la Campionatul Judeţean, Liga a II-a.
După numai un sezon, Stejarul a fost desfiinţată. În ediţia de campionat 2012/13 a evoluat în primul eşalon judeţean al fotbalului prahovean, aceasta fiind cea mai bună performanţă din istoria echipei. În sezonul 2015/16 a câştigat seria Nord din Liga B – Prahova şi timp de trei ani a evoluat în Superliga Prahoveană. În prezent, Brădetul Ştefeşti evoluează în Liga B, seria Nord, din cadrul Campionatului Judeţean de Fotbal Prahova având următorul lot de jucători: Răzvan Balic, Alin Sandu, Vasile Fălcescu, Răzvan Ciobotaru, Vasile Pătrulescu, Bogdan Minea, Rafael Poenaru, Andrei Chiriţă, Gheorghe Militaru, Georgian Belea, Ovidiu Paraschiv, Răzvan Dogaru, Mihai Fălcescu, Vlăduţ Dogaru, Dragoş Ariciu, Gabriel Solomon şi Irinel Cojanu. Antrenori: Gh. Dimache, Gh. Neagu şi Vasile Dogaru.