F. T.

Timp de 16 zile, începând de ieri, inspectoratele de poliţie judeţene marchează “ Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor”, aceasta fiind o campanie regională de sensibilizare împotriva abuzurilor de acest gen. În paralel, o astfel de campanie are loc nu doar în România, ci şi în Bulgaria şi în Ungaria.
Potrivit lui Jan Mill, managerul care a implementat şi în ţara noastră acest proiect, „Este important să ne dăm seama că niciun lanț nu este mai puternic decât veriga sa cea mai slabă. Lupta împotriva violenței bazate pe gen trebuie să depășească sistemul de justiție și să angajeze și societatea civilă”.
“În cadrul campaniei, polițiștii vor fi echipați cu ghiduri de buzunar. Acestea le vor fi de folos în recunoașterea cauzelor, semnelor, semnalelor și efectelor violenței bazate pe gen, ajutându-i să adopte o atitudine mai sensibilă faţă de victimele acestui fenomen”, se precizează într-un comunicat al IPJ Prahova. De asemenea, şi Angela Chirvăsuţă, ofiţer în cadrul Poliţiei Române, specializată în prevenirea violenţei domestice, a justificat campania care se derulează în prezent prin faptul că “violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei. Oamenii legii intervin pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor, contribuind astfel la schimbarea mentalităţii care perpetuează comportamentul abuziv în familie.”
În România, campania este susţinută de Inspectoratul General al Poliției Române, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse, Asociația Anais și Fundația Sensiblu.