Multor oameni le place să se relaxeze cu un pahar de vin roșu după o zi stresantă. Totuși, nu trebuie să acordați alcoolului toate meritele. Resveratrolul, găsit în coaja boabelor de strugure, blochează o enzimă ce declanșează depresia, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Noile cercetări demonstrează că resveratrolul, provenit din struguri, care se găsește în vinul roșu, are un efect anti stres prin blocarea expresiei unei enzime asociate cu controlul stresului la nivelul creierului, potrivit specialiștilor de la Universitatea Buffalo.
Constatările evidenţiază modul în care resveratrolul influențează procesele neurologice. Potrivit Asociației de Anxietate și Depresie din America, depresia și tulburările de anxietate afectează între 16 și 40 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii.
”Resveratrolul poate fi o alternativă eficientă de medicamentație pentru tratarea pacienților care suferă de depresie și de tulburări de anxietate”, explică Ying Xu, co-autorul studiului.
Studiul, publicat în revista ”Neuropharmacology”, a fost condus de specialiștii de la Universitatea de Medicină Xuzhou, din China.
Resveratrolul, care a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, este un compus găsit în coaja și în semințele strugurilor și ale fructelor de pădure.
În timp ce specialiștii au identificat resveratrolul ca având efecte antidepresive, relația compusului cu fosfodiesteraza 4 (PDE4, o enzima influențată de hormonul de stres corticosteron) nu era cunoscută.
Corticosteronul reglează răspunsul organismului la stres. Cu toate acestea, prea mult stres poate duce la cantități excesive de hormon, care circulă în creier și, în cele din urmă, la dezvoltarea depresiei și a altor tulburări mintale.
Aceste relații fiziologice necunoscute fac ca terapia medicamentoasă să fie complexă. Antidepresivele actuale se concentrează, în schimb, pe funcția serotoninei sau noradrenalinei din creier, dar numai o treime dintre pacienții cu depresie intră în remisiune completă ca răspuns la aceste medicamente.
Într-un studiu făcut pe șoareci, cercetătorii au arătat că PDE4, indus de cantități excesive de corticosteron, cauzează un comportament asemănător depresiei și anxietății.
Enzima scade nivelul de adenozin monofosfat ciclic (o moleculă mesager, care semnalează schimbările fiziologice, cum ar fi diviziunea celulară, schimbarea, migrația și moartea) din organism, declanșând modificări fizice în creier.
Resveratrolul are efecte neuroprotectoare împotriva corticosteronului prin inhibarea expresiei PDE4. Cercetarea pune bazele utilizării compusului în noi antidepresive.
Deși vinul roșu conține resveratrol, consumul de alcool duce la diverse riscuri, precum dependență.