Fl. Tănăsescu

Dacă scriem că Şcoala Gimnazială Apostolache este soră cu Coreea de Sud, greşim!
Dacă amintim că instituţia de învăţământ din localitate se “încuscreşte” cu aceeaşi Coree de Sud, suntem pe-aproape…
Dacă zicem că Şcoala Gimnazială Apostolache face joncţiunea “ p-n” tot cu Coreea de Sud, suntem departe de ceea ce înseamnă acest lucru. Mai ales că vorbim despre două continente.
Aşa că, de fapt, cel mai bine este să ne spălăm pe mâini şi să ne bazăm pe ceea ce ne-a spus directorul şcolii, profesor Simion Pelmuş. Marţi, 8 octombrie a.c., câteva coreence, reprezentante ale Organizaţiei Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light au asistat la o lecţie deschisă, ţinută de profesoara Liliana Vlăduţă.
Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Ca orice asiatice care sunt atente la detalii, reprezentantele Coreei de Sud au vizitat şcoala, au luat la cunoştinţă despre modul în care se predă într-o instituţie de învăţământ din România şi, nu în ultimul rând, au spus, în engleză (translator, profesoara Alexandra Lixandru), nu doar “Thank You”, ci şi faptul că în nicio şcoală din România nu au fost primite atât de călduros. Şi, nu în ultimul rând, în nicio altă instituţie de învăţământ din ţară nu au înţeles mai bine tradiţia şi cultura noastră, a românilor, ca în urma unei discuţii purtate în biroul directorul Simion Pelmuş.

6-1Dovadă a acestei ultime afirmaţii stă şi faptul că asiaticele vor să vadă “pe viu” – nu doar din relatările directorului, care urmează să semneze un Memorandum de colaborare cu asociaţia sus-amintită – cum se desfăşoară o nuntă la români. Şi vor avea ocazia sâmbătă, 12 octombrie a.c., când vor participa la nunta fiului educatorei Rodica Niţu, de la grădiniţa din Apostolache. Deci, ne gândim, nu greşim dacă punem ca titlu, forţând un pic nota, “ Şcoala din Apostolache se “încuscreşte” cu … Corea de Sud.
Cât despre ideea de a scrie că şcoala va deveni soră cu aceeaşi Coree de Sud, am fi fost pe-aproape. Nu de alta, dar vizita coreencelor a fost făcută în cadrul schimbului intercultural România, Apostolache – Coreea de Sud, prin intermediul Asociaţiei Masterpeace European Union – Erasmus Mundus Action.
Despre fraţi de cruce am auzit. Despre surori de cruce, nu ! Mai ales că asiaticele care vizitează Apostolache au altă religie. Despre participarea străinilor la nunţile româneşti, iarăşi am auzit.
Mai rămâne să aşteptăm semnarea Memorandumului / Acord între directorul Şcolii Gimnaziale Apostolache, prof. Simion Pelmuş, cu Asociaţia Master Peace.
Se pare că este doar o chestiune de timp…