Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto, au descoperit, printr-un nou studiu, că proteinele din soia au capacitatea de a scădea colesterolul cu o cantitate mică, dar semnificativă, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.Cercetarea sugerează că aceste proteine reduc colesterolul cu un procent de 3%-4%. O nouă iniţiativă, din Statele Unite ale Americii, îşi propune să elimine soia din lista alimentelor considerare sănătoase pentru inimă. Pentru a evalua această propunere, cercetătorii au analizat 46 de studii existente, care s-au concentrat pe soia, pentru a determina dacă are beneficii şi care sunt acestea. Din numărul total de 46 de studii, 43 au furnizat suficiente date pentru a fi luate în considerare. 41 de studii au examinat efectele proteinelor din soia asupra lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), cunoscute sub numele de ”colesterol rău” deoarece, atunci când sunt produse în cantităţi prea mari, colesterolul se acumulează în artere. Toate cele 43 de studii au oferit date despre ”colesterolul total”, adică acea cantitate totală de colesterol din sânge.
Cercetătorii au descoperit că proteinele de soia au redus colesterolul LDL cu 3%-4% la adulţi, o cantitate mică, dar semnificativă, după cum spune David Jenkins, autorul principal al studiului.
”Când oamenii înlocuiesc carnea bogată în grăsimi saturate, deci şi în colesterol, cu soia, reducerea colesterolului ar putea fi chiar mai mare. Datele existente şi analiza noastră sugerează că proteinele găsite în soia contribuie la sănătatea inimii”, spune Jenkins.
O limitare a acestei cercetări este faptul că s-a bazat exclusiv pe 46 de studii făcute anterior.
Echipa de specialişti speră că, prin aceste informaţii noi, oamenii vor fi mai conştienţi de beneficiile pe care le are soia asupra sănătăţii inimii.
”Sperăm că oamenii vor continua să ia în considerare dietele bazate pe plante drept o opţiune sănătoasă. De asemenea, rezultatele sunt în concordanţă cu recomandările actuale privind sănătatea, care subliniază faptul că proteinele vegetale din plante sunt benefice pentru organism”, concluzionează Jenkins.