Va avea municipalitatea aproape 60 de milioane de lei pentru subvenţiile din această iarnă?

V. Stoica

Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, va veni, în cadrul ședinței din ultima zi a lunii octombrie a consilierilor locali, cu propunerea de creștere a tarifului la energie termică, avizat în luna septembrie de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețului la 375,27 lei/Gcal cu TVA pentru energia termică destinată consumatorilor casnici, adică pentru populație, care sunt racordați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.
Pe de altă parte, același proiect vizează creșterea prețului la 496,22 lei/Gcal cu TVA pentru energia termică destinată consumatorilor noncasnici alimentați din sistemul public.
O altă prevedere a proiectului de hotărâre arată că se va menține prețul maxim local al energiei termice facturate populației la valoarea de 222,49 lei/Gcal cu TVA, față de valoarea propusă a tarifului de 375,27 lei/Gcal. Conform propunerilor, subvenția rezultată ca urmare a creșterii tarifului – de 152,78 lei/Gcal cu TVA -, la care se va adăuga suma de 40,92 lei/Gcal cu TVA, reprezentând diferența unitară de recuperat de către operatorul Veolia Energie ca urmare a modificării prețului combustibilului în ultimii trei ani.
Rămâne de văzut de unde va face rost Primăria Ploiești de fondurile necesare pentru acoperirea subvenției, dat fiind că totalul pentru fiecare gigacalorie consumată pe perioada iernii se ridică la 193,7 lei!
Un calcul simplu arată că, la un consum total de aproximativ 300.000 de gigacalorii aferent perioadei noiembrie 2019 – sfârșitul lunii martie 2020, costurile de acoperit prin subvenții s-ar putea ridica la aproape 60 de milioane de lei!
O sumă extrem de mare pentru a putea fi susținută exclusiv de la bugetul local al Ploieștiului, ceea ce ridică suspiciuni asupra posibilității de acoperire a diferenței de tarif, astfel încât populația să nu plătească mai mult la energie termică decât în sezonul rece trecut!