Prahova sau “la trei sute de capace, unde toţi borfaşii zace” 

F.T.

Nu ştim alte judeţe cum sunt, dar în ceea ce priveşte infractorii, se pare că stăm “bine”. Chiar foarte bine, dacă ne referim la infractorii prinşi fie în flagrant, fie în urma unor documentări prealabile, cum zic poliţiştii.
Acum, ce-i drept şi nu-i păcat, angajaţii IPJ Prahova, or fi ei mulţi sau puţini, or fi având sau nu păcatele lor, dar, una peste alta, îi prind.
Deci, cum să nu-ţi aduci aminte de refrenul “La trei sute de capace/Unde toţi borfaşii zace” (marcă înregistrată Eugen Barbu, când făcea trimitere la locul unde ajungeau hoţii de cai din “Groapa lui Ouatu”), când, de la începutul lunii octombrie, mai mulţi borfaşi au ajuns în arest preventiv sau au fost reţinuţi. Iar la “semitreisute de capace” presupune control judiciar sau arestul la domiciliu.
Şi, fiindcă tot veni vorba despre furtul cailor, nici mai târziu nici mai devreme de ieri, un individ din Mimiu, care furase un cal cu pripon cu tot (!!!), fusese reţinut pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentat instanţei cu propunerea de arest preventiv.

Octombrie a început şi cu vremea rea şi cu vremuri rele pentru cei care îşi fac – sau încearcă să-şi facă mendrele – prin Patria Hoţilor. Scuzaţi, prin PH, adică Prahova.
Chiar în prima zi a lui Brumărel, polițiștii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea direcției de profil din cadrul Poliției Române, au efectuat o serie de percheziţii în mai multe judeţe din ţară, din care nu putea lipsi – precum Martie din Post – judeţul nostru.
Iată ce se specfică în comunicatul de presă al Poliţiei Române: “Perchezițiile au scos la iveală o rețea desfășurată pe raza municipiului Bucureşti și a județelor Călărași, Ilfov, Ialomița, Prahova, unde o grupare infracțională formată din cetățeni bulgari și români s-ar fi specializat în introducerea în mod frecvent, în România, a unor cantități semnificative de tutun și frunze de tutun, în baza unor documente de însoțire a mărfii, conform cărora se simulează documentar livrarea intracomunitară către societăți comerciale din Polonia. În realitate, tutunul nu ar fi părăsit România, acesta fiind descărcat la diferite locații de pe teritoriul țării – se pare că şi în judeţul nostru- , de unde ar fi fost transportat spre locul de prelucrare”.
O zi mai târziu, un tânăr în vârstă de 22 de ani avea să fie reţinut pentru 24 de ore, acesta fiind principalul bănuit al vandalizării autoturismului unui poliţist din Păuleşti.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Prahova, “În noaptea de 01/02 octombrie a.c., poliţia prahoveană a fost sesizată de către polițistul din Păulești (…) că o persoană cunoscută i-ar fi înțepat anvelopele autovehiculului personal. Au fost constituite echipe de căutare a persoanei reclamate de către partea vătămată, precum și a autovehiculului acestuia, atât pe raza localității Păulești și în zona adiacentă, precum și pe raza municipiului Ploiești, urmând a se stabili întreaga activitate infracțională a acestuia. De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, cercetările fiind coordonate de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești”.
Iar bănuitul amintit mai sus a fost prins, primind drept “recompesă” măsura reţinerii pentru 24 de ore. Ce s-a întâmplat mai departe atât cu tânărul care a înţepat anvelopele poliţiştilor, cât şi cu aceia care făceau contrabandă cu ţigări – dacă au fost arestaţi preventiv sau a fost dispusă continuarea cercetărilor cu ei în arest la domiciliu sau sub control judiciar – nu avem ştiinţă. Nu de alta, dar avem şi altele mai bune de făcut, decât să ne interesăm de viitorul infractorilor !
Luni, 7 octombrie, alţi doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unor descinderi efectuate de către poliţiştii câmpineni în judeţul Brăila, la persoane bănuite de furt calificat.
Acestea ar fi pătruns noaptea, prin escaladare și prin efracție în incinta a două societăți comerciale de pe raza municipiului Câmpina, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, precum materiale feroase, unelte, scule electrice.
Şi mai sunt… Mai sunt destui care îşi merită locul “la trei sute de capace”. Adică, în arest preventiv sau dacă Centrul de Reţinere de la Câmpina este, nu de puţine ori, plin până la refuz, se găsesc locuri… La Penitenciarul Ploieşti sau mai pe-aci, pe-aprope, la Mărgineni, în Dâmboviţa.