Astăzi se împlinesc 53 de ani! Așa cum s-au împlinit 1, 10, 20, 30, 40, 50…
De atunci, din 12 octombrie 1966, nimeni din România nu a reușit să mai învingă Liverpool! Ei, Liverpool, au câștigat Champions League, anul acesta vor lua și Premier League probabil, au reprezentat un ”stâlp” al istoriei fotbalului! Şi Petrolului nu i-a fost așa de bine de atunci! Dar a rezistat, chiar dacă la alt nivel, continuă tradiția începută undeva în 1924! Chiar dacă, între timp, echipa fanion ploieșteană a fost și prin Liga a IV-a, chiar dacă ”mărcile” ”SA-ul”, ”SRL-ul”, vremea, vremurile au alterat ceva din măreția acelor momente! Sau, din contră, poate că tocmai problemele apărute în cei 53 de ani ne fac, mai mult, să ne dăm seama ce a însemnat acel moment pentru fotbalul românesc!

8-a-2
Câţiva dintre jucătorii care au adus singura victorie românească împotriva celebrei echipe engleze, cei care au mai rămas din ”generația Liverpool”, se reunesc astăzi, la fix 53 de ani de la memorabila partidă de pe arena „Ilie Oană”, la o masă „între prieteni” şi un pahar de vorbă, la invitația celor care conduc acum echipa. Au mai rămas puţini, din ce în ce mai puţini, dintre cei care trăiau acele vremuri magice pentru fotbalul ploieştean: 12 octombrie 1966 – Petrolul – Liverpool: 3-1 și, poate tocmai de aceea, este foarte important ca astfel de momente de ”aducere aminte”, de respect, de cinstire a unor mari valori ale istoriei acestui oraș să se petreacă!
Chiar dacă mai sunt puțini dintre ei… M. IONESCU, PAHONŢU, BOC, FLOREA, MOCANU, DINCUŢĂ, DRAGOMIR, MOLDOVEANU, DRIDEA I, BADEA şi DRIDEA II treceau de Liverpool, pe arena “Ilie Oană”, în Cupa Campionilor Europeni, în faţa unui stadion arhiplin, echipa engleză fiind, la acel moment, cu adevărat un punct de reper în fotbalul european.
Costică Moldoveanu, Sandu Boc şi Mircea Dridea au marcat în acel meci memorabil golurile care au făcut înconjurul Europei, pentru că, la acel moment, să baţi Liverpool era un vis, moment care a rămas unic pentru fotbalul românesc şi acum.

Victoria Petrolului, în presa vremii

Iată ce se scria în presa română, imediat după victoria ploieştenilor în faţa campionilor din Anglia:
“Petrolul a învins cu 3-1 (1-0) pe campioana Angliei, F. C. Liverpool. Al treilea meci va decide echipa calificată în turul al II-lea.

DESPRE PETROLUL – Petrolul a ţinut să-şi exprime personalitatea, abordând jocul într-un total SPIRIT OFENSIV, susţinut de frumoase cunostinţe tehnico-tactice, precum şi de un MORAL EXEMPLAR. Exagerăm cu ceva ? Să ne amintim numai momentul critic prin care au trecut ploieştenii la 1-1, după care au urmat splendida regrupare de forţe şi noul asalt spre buturile apărate de Lawrence. Şi puţin a lipsit ca F.C. Liverpool să părăseasca terenul fără speranţa celui de-al treilea meci. Întrucât dupa 3-1 ploieştenii au forţat rezultatul, aflându-se la un pas de calificare. Într-adevar, în min. 71 al partidei, Dridea I l-a « întors » pe Yeats în careu, dar când să şuteze, masivul fundaş l-a oprit în mod NEREGULAMENTAR.
Toate acestea în condiţiile mai putin prielnice pentru formaţia gazdă, lipsită de aportul a doi titulari, Iuhas şi Roman, ca să nu mai vorbim de accidentarea lui Badea (coordonatorul echipei ), silit o buna parte din timp să faca figuraţie pe aripa stângă.

DESPRE LIVERPOOL – Replica oaspeţilor a fost pe măsura cărţii lor de vizită. Aşa cum a evoluat, F.C. Liverpool a arătat că este o echipa completă, atletică, pregătita pentru scheme variate de joc, dovedind – în plus – o bogată experienţă competiţională, atu care pune şi mai mult în valoare succesul Petrolului. Le reproşăm, totuşi, jucătorilor englezi predilecţia pentru atacul la om efectuat deasupra limitelor permise de regulament.

Sport-revista---gol-doi-Alexandru-Boc-in-Petrolul---Liverpool-3-1FILMUL MECIULUI – Şi acum un scurt film al meciului care a debutat cu emoţii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfăşoară în continuare în nota de superioritate teritorială a românilor, dar prima faza autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I, – îl sileşte pe Lawrence să acorde corner. Presiunea Petrolului este întreruptă de « bara » lui St. John (sus la vinclu) care ‘îngheaţă ` pentru o clipa (min 25) tribunele. Urmeaza o scurtă perioada în care jocul este controlat de oaspeţi şi în care Callaghan îl obligă pe Ionescu cu un şut de la distanţă (min 35 ) să scoată în corner. În minutul următor tribunele explodează : Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde decis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în poziţie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence : 1-0 pentru Petrolul.
La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min.59 prin Boc, care înscrie din apropiere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat ), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi in min.65 reface intreg handicapul : Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul. În min .71, Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei ( min 88 ) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similara, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea).

Autor articol: G. Nicolaescu
(SPORTUL POPULAR)