Aristotel Bunescu

Emoție și animație deosebite, vineri, 13 septembrie, în comuna Vărbilău, județul Prahova, cu prilejul unui eveniment memorabil pentru locuitorii din zonă și nu numai. Coiful getic de aur de la Coţofeneşti a revenit acasă după nouă decenii, având loc o expoziţie dedicată acestuia, precum şi un simpozion organizate de către Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi cu Primăria Comunei Vărbilău. Vreau să subliniez că au fost descoperite, în total, cinci astfel de coifuri. În satul Peretu, județul Teleorman, Cucuteni, județul Iași, Coțofenești de Prahova, la Agighiol, județul Tulcea și ultimul în zona Porților de Fier.
Este destul de ușor să ne imaginăm virtuțile unei civilizații care a fost pe aceste meleaguri, în urmă cu 2.500-3.000 de ani. Figurile lor reprezentative purtau uimitoare coifuri de aur, în primul rând, pentru impresionarea adversarilor din lupă. Peste milenii, ei transmit actualelor generații apelul „Treziţi-vă, români! Fiți demni de acest trecut măreț!”
„Ne aflăm în faţa unei piese de valoare mondială, nu numai pentru ţara noastră sau spaţiul european. Mă bucur mult că oamenii de aici au ocazia să vadă un asemenea exponat, aici la ei acasă. Expoziţia aceasta face parte din politica muzeului nostru de a aduce mai aproape de casa omului, în provincie, în oraşele mici şi la sate mari valori istorice”, a spus la vernisaj directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu.
El şi-a asumat şi rolul de ghid, prezentând detalii despre coif invitaţilor, primari din Grupul de Acţiune Locală Colinele Prahovei, elevi şi părinţi din Vărbilău, numeroşi localnici din zonă.
„Încă din anul 2011 am lansat programul de a duce în teritoriu valori ale muzeului nostru. Am început cu expoziţia brăţări regale dacice de la Sarmisegetuza care a avut loc la Brad. De remarcat că au fost, în trei zile, 17.000 de oameni, într-un loc unde vieţuiesc circa 13.000 de persoane. Acest succes ne-a determinat să lansăm programul de prezentare a expoziţiei despre aurul şi argintul antic al ţării noastre. Subliniez că muzeul a suportat cheltuielile de asigurare şi transport” , ne-a declarat directorul MNIR.
Având în vedere că îl cunosc bine pe director de peste patru decenii, dar și pentru a obține un răspuns interesant pentru cititorii ziarului Prahova, am mai pus o întrebare. Ce șanse de Varbilau1reușită are un grup organizat să fure acest obiect ? Un reprezentant al echipajului de la Jandarmerie care a adus în condiții de securitate maximă coiful de la București la Vărbilău și-a făcut prompt apariția în spatele meu, spre amuzamentul general al asistenței. După ce hohotele de râs au încetat, Ernest Oberlander-Târnoveanu a spus: „Sigur, noi suntem pregătiți pentru toate eventualitățile. Dar, șansele sunt foarte aproape de zero. Obiectul este foarte cunoscut și nu poate să fie valorificat. Pe de altă parte, dacă ne gândim la valoarea sa internațională, nu numai continentală ori națională, un asemnea gest se înscrie în zona terorismului, iar aici faptele nu se prescriu”. De asemenea, primarul comunei Vărbilău, Ion Ioniţă, a menţionat la rândul său că este onorat de a putea primi acasă o piesă arheologică de valoare inestimabilă. El ne-a declarat că acesta „este un moment important pentru comună. Acum, după ce ne-am legat de subiectele cu tentă istorică, vă invităm pe data de 1 Decembrie aici deoarece vom marca 590 de ani de atestare documentară”. În continuare, la Grădinița cu program normal, „Căsuța fermecată” din Poiana Vărbilău a avut loc simpozionul interjudețean ,,Tradiții și spiritualitate pe plaiuri vărbilăvene,, la care au participat invitați din București, din județele Prahova și Constanța.
În drumurile mele am văzut inclusiv marile afișe cu principalii candidați la apropiatele alegeri pentru postul de la Palatul Cotroceni. Ele lansează tot felul de apeluri. Mă gândesc la mesajul transmis peste secole de cavalerii cu căști de aur: „Treziţi-vă, români! Fiți demni de acest trecut măreț!”
P.S.: 13 septembrie a fost şi Ziua Internaţională a…Ciocolatei. Am fost invitaţi să gustăm un dulce special… Un tort ornat cu coiful de aur de la Coţofenești, realizat cu culori comestibile.