Oamenii de știință au descoperit, printr-un nou studiu, că dozele mici de aspirină nu prelungesc viața oamenilor sănătoși, care au peste 70 de ani și nici măcar pe a celor care au un risc de boli cardiovasculare, potrivit escardio.org, preluat de MedLive.ro.
Din ce în ce mai mult oameni ating vârstă de 70 de ani fără să dezvolte boli cardiovasculare. Această analiză sugerează că sunt necesare metode îmbunătățite pentru identificarea celor care ar putea beneficia de doze zilnice de aspirină.
Specialiștii susțin că oamenii care nu au boli cardiovasculare nu ar trebui să ia aspirină ca să nu se expună riscului unei hemoragii majore.
Persoanele în vârstă de 70 de ani, sau mai mult, care nu au avut boli cardiovaculare, nu au avut beneficii după ce au luat o doză zilnică de 100 mg de aspirină.
Cercetătorii au vrut să afle dacă rezultatele pot să varieze în funcție de riscul de boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare au fost definite că fiind boală coronariană fatală, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă ce necesită spitalizare.
Specialiștii au calculat riscul de boli cardiovasculare pentru toți cei 19114 de participanți, folosind scorul Framingham. Mai apoi, i-au împărțit în categorii, în funcție de risc.
Pentru grupul cu cel mai mic risc de boli cardiovasculare, nu au existat beneficii cardiovasculare după administrarea aspirinei. De asemenea, acest grup a avut cel mai mare risc de hemoragie.
În schimb, grupul cu cel mai mare risc de boli cardiovasculare a înregistrat mai puține incidente cardiovasculare după administrarea aspirinei. Totuși, riscurile hemoragiei au existat în continuare.
Chiar dacă aspirina a avut beneficii pentru oamenii cu un risc mare de boli cardiovasculare, aceste beneficii nu au existat și pentru cei care nu prezentau acest risc.
”Rezultatele noastre subliniază faptul că de fapt compromisul risc – beneficiu pentru dozele zilnice de aspirină în cazul oamenilor sănătoși variază în funcție de riscurile cardiovasculare. Totuși, chiar dacă aspirina a redus incidența evenimentelor cardiovasculare în grupul cu risc ridicat, asta nu garantează o viață mai lungă. Pe baza rezultatelor, putem spune că persoanele sănătoase, care au mai mult de 70 de ani, nu au nevoie de doze zilnice de aspirina”, declara Christopher Reid, autorul principal al studiului.