Ministerul rus de Externe susţine că semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Moscova a anexat o serie de regiuni, inclusiv Basarabia şi nordul Bucovinei, a fost o „mişcare forţată”, ce i-a permis Uniunii Sovietice să-şi consolideze forţe defensive în faţa Germaniei naziste, potrivit Mediafax.
„Datorită pactului de neagresiune sovieto-german, războiul a început la frontiere mai avantajoase din punct de vedere strategic pentru URSS şi populaţia de pe aceste teritorii, care a fost ţinta terorii naziste cu doi ani mai târziu. Sute de mii de vieţi au fost salvate”, se afirmă într-un mesaj postat pe Twitter de Ministerul de Externe de la Moscova.
„Semnarea pactului de neagresiune cu Germania a fost o mişcare forţată pentru URSS. A oferit Uniunii Sovietice aproape doi ani să-şi întărească apărarea”, se precizează în mesaj.
Pe data de 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care a fost împărţită Europa Centrală şi de Est între cele două puteri. Una din clauzele secrete ale acordului prevedea anexarea de către URSS a regiunii româneşti Basarabia.