Nicoleta Dumitrescu

 

În aceste zile e frământare mare pe scena politică, marile provocări pentru partide, mai ales cele care se dau a fi în opoziţie, fiind atât să reuşească să-şi dea mâna, cu adevărat, cât mai ales să-i înlăture pe social-democraţi, care se încăpăţânează să reziste la guvernare. Aceştia din urmă, însă, şubreziţi de voturi dar, şi de susţinerea celor de la ALDE, par a fi insensibili la toată agitaţia din jurul lor.

De pe margine, aparent liniştiţi până în vârful bombeurilor de la pantofi – inclusiv ale pantofilor cu toc ! – cei de la PSD aşteaptă să vadă finalul mult trâmbiţatei moţiuni de cenzură pe care aceştia o cataloghează drept „o perdea de fum”. O perdea de fum, susţin aceştia, rămânând de văzut care va fi finalul acţiunii iniţiate de cele cinci partide, întrucât liderii lor au viziuni total diferite, unii fiind de stânga, iar alţii de dreapta, mai ales când vine vorba de idei, doctrine şi viziuni. Deocamdată, însă, pe surse a apărut informaţia despre o bucăţică de hârtie pe care sunt trecute o serie de nume şi în dreptul lor denumirea unor ministere. Iar având în vedere faptul că iniţialele L.O. şi PM duc cu gândul la cea mai înaltă funcţie din Palatul Victoria, e clar că, odată ce liderul liberal Ludovic Orban a fost „uns”, cu pixul de culoare albastră, prim-ministru, prima grijă a celor din opoziţie care vor să ajungă la putere e împărţirea funcţiilor!
De fapt, nu este nicio noutate faptul că, atunci când vine vorba despre ascensiune, mai ales în politică, prima dată şi prima dată ţinta o reprezintă ”împuşcarea” funcţiilor. Iar când demersul este susţinut de mai multe părţi, evident că fiecare aşteaptă să-şi ia partea, adică obţinerea posturilor de conducere, când vine vorba despre ministere şi ce mai există pe lângă ele tranzacţiile făcându-se mai rău ca la piaţă!
Astfel, este de presupus că, în aceste zile, până când opoziţia se va lămuri câte semnături se vor putea transforma şi în voturile necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul Dăncilă să pice, marea frământare şi târguiala vor fi pe funcţii. Asta deşi, până acum, cei care-şi doresc să ajungă în Palatul Victoria nici măcar pe surse n-au anunţat care va fi programul lor de guvernare…
Prin urmare, să le fie de ajuns, oare, în demersul lor, doar încurajările şi susţinerea venite acum dinspre Cotroceni, de la Klaus Iohannis, care îşi mai doreşte încă un mandat de preşedinte al ţării? Tot ce este posibil! Oricum, aplicând cu dublă măsură rolul său de mediator, mai ales când liderii formaţiunilor politice s-au luat la harţă, şeful statului pare că admiră într-un mod aparte, contemplativ, perdelele de fum pe care cei din opoziţie ţin morţiş să le atârne cât mai curând la ferestrele Guvernului, ca să le vadă toată lumea din stradă! Asta în ciuda faptului că, marţi seară, când Ludovic Orban se lăuda, de mama focului, că s-a reuşit strângerea a peste 233 de semnături pentru susţinerea moţiunii de cenzură, preşedintele României milita, pe una dintre reţelele de socializare, pentru… promovarea egalităţii de gen şi împuternicirea femeilor (!?!). Ceea ce înseamnă că, în România, în politică este posibil orice!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDerbiuri fără istoric
Articolul următorEvenimente