• Performanţa Alexei Tudose este unică în istoria competiţiei

Luiza Rădulescu Pintilie

Nu mai puţin de 14 medalii a cucerit în competiţii internaţionale de informatică de prim rang o tânără liceană din Ploieşti – Alexa Tudose, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” – dar în urmă cu puţine zile a reuşit nu numai să-şi reconfirme valoarea, ci şi să înregistreze, într-o competiţie cu alţi 51 de concurenţi din 13 ţări, o dublă performanţă: să aducă României – Prahovei şi Ploieştiului deopotrivă – medalia de aur a celei de-a 27-a ediţii a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfăşurată la Atena (9-14 septembrie a.c.) şi să fie singura fată din istoria acestui prestigios concurs care şi-a adjudecat marea victorie. O mare victorie despre care dascălul care o pregăteşte, renumita profesoară de matematică-informatică Daniela Lica, de la colegiul ploieştean amintit şi în acelaşi timp director al Centrului Judeţean de Excelenţă Prahova şi artizanul, prin elevii pe care îi coordonează , al multor altor performanţe naţionale şi internaţionale de top, a scris cu modestie pe facebook: „Cam aşa arată bucuria și împlinirea profesorului. Geniala Alexa Tudose, îţi mulţumesc!!! Felicitări!!!! Balcaniada 2019! Locul 1, medalie de aur!”
La rândul său, directorul Colegiului Naţional „I.L. Caragiale”, prof. Carmen Băjenaru,
a adăugat: ”Alexa este minunată! Într-un firicel de fată stau atâta ambiție și dorință de performanță. Este genială”. Ieri, profesoara Dana Lica ne-a confirmat că noul succes al Alexei Tudose nu a surprins-o fiindcă, dincolo de fragilitate şi delicateţe, eleva sa ascunde, de fapt, un întreg „batalion” de luptă, care are nu numai o foarte bună pregătire de specialitate în domeniul informaticii, dar şi o capacitate de luptă extraordinară şi o forţă psihică remarcabilă, fără de care nu se poate câştiga o asemenea competiţie. De altfel, Alexa s-a instalat în fruntea ierarhiei chiar din prima zi a celor două pe care le-a cuprins concursul, probele desfăşurându-se de fiecare dată pe parcursul multor ore. Practic, aceasta a stat în faţa calculatorului în fiecare zi câte cinci ore, cele 3-4 probleme primite spre rezolvare impunând cunoştinţe excepţionale de programare şi algoritmică şi cerând în acelaşi timp concentrare, spontaneitate, într-un cuvânt… genialitate cum au definit profesorii care sunt atât de mândri de performanţa elevei lor. O elevă pentru care o ţintă importantă o reprezintă câştigarea unui celeui mai mare premiu în competiţia internaţională de informatică programată să se desfăşoare anul viitor şi al cărei traseu în universul acestei ştiinţe de top îl reprezintă aplicarea pentru continuarea studiilor la prestigioasa Universitate Oxford. Dincolo de orice alte cuvinte de apreciere ce ar putea fi adăugate despre o asemenea valoroasă reuşită, încheiem cu ceea ce ne-a declarat mândră, emoţionantă şi cu echilibrul unui dascăl de adevărată vocaţie profesoara Dana Lica: ”Alexa este exponentul generaţiei care trăieşte prin şi pentru performanţă”.
Echipa României din care a făcut parte Alexa a obținut patru medalii: medalie de aur (locul 1) – Tudose Maria-Alexa; medalie de argint – Pop Bogdan-Petru; medalie de argint – Cercelescu Serban-Ion; medalie de bronz – Dicu Adrian-Emanuel, fiind însoțită și coordonată de studentul Oncescu Costin-Andrei (deputy leader) și profesorul Pit-Rada Ionel-Vasile (team leader).