F.T.

Mâine, 13 septembrie, se împlinesc 171 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, când 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu s-au luptat cu aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane.
Ce-i mâna pe turci în luptă, în urmă cu 171 de ani? Suprimarea idealurilor Revoluţiei de la 1848.
Sublocotenentul Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiii de Urgenţă (ISU) “Şerban Cantacuzino” Prahova a precizat că în contextul marcării evenimentului, “pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor concetăţenilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, făcând uneori sacrificiul suprem pentru a salva viaţa semenilor”.
Calendarul festivităţilor prilejuite de onorul postum adus pompierilor- eroi va debuta mâine, la sediul instituţiei prahovene, începând cu ora 9, cu slujba religioasă de comemorare a eroilor din Dealul Spirii şi a salvatorilor prahoveni căzuţi la datorie de-a lungul timpului, continuând cu o şedinţă festivă și depunerea de coroane.
“În cadrul şedinţei festive – prilejuită de “ Ziua Pompierilor din România” – vor fi, de asemenea, înaintaţi în gradul următor, înainte de termen, un ofițer și opt subofițeri care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor specifice, pregătire profesională și comportament deosebit. Tot mâine, între orele 10:00– 13:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă <<Şerban Cantacuzino>> organizează, la sediul din Ploieşti, strada Rudului nr. 96, o expoziţie cu tehnică de luptă şi mijloace de intervenţie din dotare, puncte de informare preventivă, ateliere de prim ajutor și pirotehnice, precum şi exerciţii demonstrative”, se precizează într-un comunicat al ISU Prahova.