Executivul va depune plângere penală pe numele preşedintelui Klaus Iohannis, pe fondul afirmaţiilor şefului statului, care a numit Guvernul ca fiind unul „corupt”, au declarat surse politice pentru Mediafax. Potrivit surselor citate, plângerea va fi depusă la începutul acestei săptămâni.
Subiectul a fost discutat în şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la malul mării. În urmă cu câteva zile, Viorica Dăncilă a afirmat că este revoltător faptul că şeful statului Klaus Iohannis foloseşte de la tribuna oficială a Administraţie Prezidenţiale expresia „Guvern corupt”, cerându-i preşedintelui să prezinte urgent probe în acest sens. „Este de-a dreptul revoltător faptul că domnul Iohannis foloseşte de la tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale expresia “Guvern corupt”. Îl somez pe candidatul Klaus Iohannis să prezinte de urgenţă probe pentru această afirmaţie care dăunează profund imaginii României. Îi asigur pe toţi românii că în ceea ce mă priveşte, nu a existat niciun act de corupţie şi nicio problemă de ordin juridic care să umbrească activitatea mea”, a spus Viorica Dăncilă. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile.”Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani şi jumătate de guvernare haotică, incompetentă şi coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD şi ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD şi ALDE, pur şi simplu se fac că nu îl înţeleg”, a explicat Klaus Iohannis. Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a spus, sâmbătă, în şedinţa Comitetului Executiv PSD de la Mamaia, că se va adresa Curţii Constituţionale dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va accepta interimarii propuşi de PSD, au declarat surse politice pentru Mediafax.
Potrivit surselor citate, problema interimarilor a fost ridicată în şedinţa Comitetului Executiv, iar Viorica Dăncilă a afirmat că va merge la Curtea Constituţionnală pentru a fi rezolvată situaţia, în cazul în care şeful statului va respinge interimarii propuşi de PSD. Premierul a mai declarat sâmbătă, la Mamaia, la începutul şedinţei Comitetului Executiv PSD, că nu se grăbeşte să meargă în Parlament şi a făcut referire la situaţia miniştrilor interimari: „Am desemnat 5 miniştri din partea PSD, preşedintele i-a respins. A ieşit ALDE de la guvernare, am desemnat interimari pe portofoliile ALDE, dar nu am primit răspuns. Trebuie să analizăm această situaţie”. Premierul a mai susţinut sâmbătă, după şedinţa CEx PSD, că votul privind remanierea în Parlament nu are vreo legătură cu schimbarea Guvernului, iar singura formulă de a pleca un Cabinet de la Palatul Victoria este prin moţiune de cenzură. „Nu este vorba despre un vot de încredere. Dacă nu trece remanierea, rămâne guvernul în forma veche, nu presupune schimbarea guvernului”, a spus Viorica Dăncilă, la Mamaia. Întrebată de ce nu se grăbeşte să meargă cu Cabinetul în Parlament, Dăncilă a spus: „Avem probleme importante, altele decât să mergem în faţa Parlamentului. Nu văd de ce atâta grabă să mergem în Parlament. Activitatea Guvernului este blocată decât dacă domnul președinte nu nominalizează interimari la cele trei portofolii. Deocamdată nu suntem blocaţi, să vedem ce se întâmplă”.