F. T.

Săptămâna trecută, Poliţia Română a ales data de 26 septembrie drept “Ziua Europeană fără persoane decedate în accidente rutiere”, circumscrisă campaniei naţionale ,,Alege viața!”.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, conducerea sub influența alcoolului, folosirea neregulamentară a telefonului în timpul conducerii autovehiculului, conducerea unor autovehicule cu defecțiuni tehnice constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulație. De asemenea, abaterile comise de bicicliști, motocicliști, mopediști, căruțași și indisciplina pietonilor au fost cauzele accidentelor, implicit cele ale persoanelor decedate.
Iar de la începutul anului şi până în amintita zi de joi, 26 septembrie, pe şoselele din Prahova îţi pierduseră viaţa 41 de persoane !

Cele mai multe decese au survenit ca urmare a celor 837 de accidente rutiere cauzate de şoferii care circulau pe şoselele din judeţ, în urma acestora pierzându-şi viaţa 29 de persoane. Alte 238 au fost rănite grav, ajungând la spital, iar 728 – răniţi uşor. Evident, cauzele tragediilor au fost cele amintite cu ocazia marcării “Zilei europene fără persoane decedate în accidente rutiere”, respectiv viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, conducerea sub influenţa alcoolului, folosirea telefonului mobil în timpul şofatului.
În ceea ce priveşte cele 12 decese din rândul pietonilor, acestea au avut drept cauză traversarea neregulamentară sau prin locuri interzise. Dar, în afara celor 12 persoane decedate, încălcarea regulilor de circulație a avut, din nefericire, drept rezultat, şi rănirea gravă a altor 41 de pietoni, alţi 52 suferind trume uşoare.
În contextul statisticilor prezentate, reprezentanţii IPJ Prahova au reamintit şi reamintesc în permanenţă următoarele reguli de bun simţ pentru conducătorii auto: să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere concrete ale sectorului de drum pe care se rulează, situând-o nu la limita admisă de lege, ci la limita mersului în siguranţă; să reducă viteza în locurile impuse de lege şi în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii; să mărească distanţa între autovehiculele aflate în mers şi să evite efectuarea unor manevre riscante, în special depăşirile neregulamentare.
Şi pietonilor le sunt reamintite regulile care trebuie respectate în trafic, respectiv: să circule numai pe trotuare sau pe pistele special amenajate; să traverseze drumurile publice doar prin locurile permise; pe timp de noapte, când circulă pe partea carosabilă a drumului, să aibă accesorii reflectorizante sau o sursă de lumină vizibilă din ambele părţi; să se asigure, înainte de a traversa, mai ales pe timpul nopţii, fie şi pe trecerile de pietoni, de mai multe ori !
Dacă toate aceste minime reguli ar fi fost respectate, poate că nu s-ar fi ajuns ca, de la începutul anului şi până în ziua în care a fost marcată ”Ziua Europeană fără persoane decedate în accidente rutiere”, pe marginea drumurilor din Prahova să apară încă 41 de cruci!