Nicoleta Dumitrescu

 

Pentru a sparge tiparul clasic de la început de an şcolar, o profesoară din Buzău a venit cu o idee pornită de la principiul “Dar din dar se face Rai”. Aceasta le-a cerut părinţilor elevilor săi ca la festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ să nu-i aducă nimeni flori, ci… rechizite. De ce? Florile aduse se veştejesc şi sunt aruncate la gunoi, dar rechizitele vor putea fi donate altor copii, mai oropsiţi, dorinţa profesoarei fiind ca, odată elevii reveniţi la cursuri, aceasta să facă şi ceva bun pentru unii dintre ei. Iar dorinţa i-a fost îndeplinită, elevii săi oferindu-i, pe post de… flori, creioane colorate şi caiete care au fost oferite, în dar, altor copii.
Dacă ar fi să extrapolăm ideea şi pe alte paliere, în câte domenii din ţara asta nu s-ar mai mişca, în bine, câteva ceva !?! De exemplu, dacă unora dintre politicieni, de ziua de naştere sau a numelui, le-ar fi oferite…scaune, atunci ei ar pricepe unde se “bate şaua” şi atunci nu ar mai fi atât de avizi după funcţii. Ar avea propriile scaune, pe care şi le-ar putea menţine sau schimba după pofta inimii, şi nu ar mai alerga după altele, aşa cum se întâmplă acum. Iar cel mai bun exemplu al alergatului după funcţii – a se citi scaune – este cel al aleşilor neamului, desemnarea noii conduceri a Senatului fiind încă un exemplu al trocului – unii băgând mâna-n foc că inclusiv al răzbunării – obţinerii anumitor funcţii, implicit avantaje pe termen lung.
Iar dacă mai era nevoie de încă o confirmare a faptului că politicienii se gândesc în primul rând la ei, şi nu la popor şi binele României, a venit la începutul săptămânii, iar scandalul pare că abia a început. Concret, considerându-se mai mult decât jignit de gestul şi atitudinea celui pe care îl considera coleg, adică Meleşecanu, Tăriceanu a anunţat, făcut foc şi pară, că va contesta votul de marţi de alegere a noului preşedinte al Senatoului, al cărui scaun l-a lăsat chiar el liber, la CCR. Prin urmare, război pe faţă pe funcţiile considerate de putere, între politicienii care susţin că tot ceea ce fac este pentru ţară şi, evident, pentru popor!
Surpriza-surprizelor a venit, în aceeaşi zi în care a fost atâta tămbălău pe scaunul cel mai înalt din Senat, de la preşedintele ales al Comisiei Europene, care a prezentat echipa sa de comisari europeni. La Transporturi a fost aleasă una dintre propunerile venite din partea României, respectiv Rovana Plumb, desemnarea fiind nu atât de surprinzătoare, pe cât a fost de bizară, în contextul în care, se ştie, în domeniul transporturilor, România stă cel mai rău.
Ar fi cazul ca Rovanei Plumb să-i fie oferite cadou, după ce va fi confirmată în funcţia de comisar european, şi câteva dintre zecile de planuri şi studii de fezabilite cu drumurile anunţate şi răsanunţate, mai ales prin campaniile electorale, pentru România? N-ar fi rău! Poate dacă documentele respective vor fi plimbate între Bucureşti şi Bruxelles, cineva, poate-poate, o veni şi cu vreo idee salvatoare astfel încât şi România să ajungă să stea bine la infrastructura rutieră! Iar ca să fie şi ceva bun, Rovana Plumb, la finalul mandatului ei de comisar european la Transporturi, să se poată lăuda şi în ţara ei de baştină cu – parafrazând un fost ministru în domeniu, ajuns şi pe la Cotroceni – “Aici sunt autostrăzile dumneavoastră”!