V. Stoica

Un eveniment care ar putea fi un exemplu de urmat pentru toate localitățile din țară va avea loc timp de trei zile la Sinaia, unde arhitecți, peisagiști, autorități locale și județene vor dezbate modul în care se pot îmbina istoria și actualitatea cotidiană într-un oraș sau o comună modernă.
Asociația Arche, Ordinul Arhitecților – Filiala Prahova și Studioul de Arhitectură Aici organizează evenimentul ce se va desfășura de joi, 26 septembrie, și până sâmbătă, 28 septembrie, la Sinaia, unde se va discuta aplicat despre cum poate constitui moștenirea culturală a orașului Sinaia o sursă de dezvoltare și bunăstare pentru comunitate.
Reuniunea va aduce la Sinaia organizații și instituții cu atribuții în domeniul protecției patrimoniului, reprezentanți ai Ordinului Arhitecților – Filiala Prahova, Consiliului Județean Prahova, instituțiilor de cultură din județ și ai autorităților locale, alături de specialiști arhitecți, peisagiști, reprezentanți ai societății civile și localnici interesați de direcțiile de dezvoltare a orașului lor.
Programul va debuta joi, 26 septembrie, cu o vizită ghidată în orașul cultural Sinaia, condusă de istoricul de artă Oana Marinache, pe parcursul căreia participanții vor putea afla detalii inedite despre evoluția orașului.
Vineri, 27 septembrie, participanții vor asista la o serie de discuții dedicate turismului cultural și managementului participativ al patrimoniului. În cea de-a doua parte a zilei, împreună cu toți cei pasionați de trecutul istoric al orașului Sinaia și de dezvoltarea sa sustenabilă, participanții vor avea ocazia să schimbe opinii și idei, pentru a schița direcții de dezvoltare pentru oraș, care să îmbine armonios turismul alpin cu patrimoniul construit.
Ultima zi, sâmbătă, 28 septembrie, va fi dedicată specialiștilor –
arhitecți, istorici etc. – care sunt invitați la un „creative brunch”, începând cu ora 11:00. În prezența reprezentanților organizatorilor și ai autorităților locale, aceştia vor extrage concluziile evenimentului într-un cadru informal, respectiv în grădina unei foste grădinițe din strada Mihail Kogălniceanu.