Nicoleta Dumitrescu

 

Pe lângă caniculă, de câteva zile, politicienii din partidele aflate la guvernare au parte – nu atât de bună-voie, cât mai degrabă forţat – şi de saună.
În cazul coaliţiei aflate la guvernare, cei care au tot adus de zor cărbunii încinşi pentru cei de la PSD sunt „fraţii” de la ALDE care, pe fondul neînţelegerii pe tema desemnării candidatului comun pentru Cotroceni, au extins plaja nemulţumirilor transformate, ulterior, în condiţionări.

După o discuţie cu Victor Ponta – acum liderul Pro România, dar care în urmă cu cinci ani avea insigna cu cei trei trandafiri roşii şi era candidat la prezidenţiale din partea PSD – şi asupra căror concluzii planează încă multă ceaţă, Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis partenerilor de guvernare un soi de notificare, temenul limită până la care aşteaptă răspuns fiind 20 august.
Cum era de aşteptat, după aproape trei ani de convieţuire la putere, era firesc ca între PSD şi ALDE prietenia, tradusă în toate felurile, să scârţâie. Aşa că, zvâcul liderului ALDE, din această vară, ar avea, în opinia acestuia, destule motive, în contextul în care nu se aştepta ca social-democraţii să facă front comun în jurul premierului, considerat, după ce a fost uns şi şef de partid, şi cea mai bună formulă pentru alegerile din luna noiembrie a acestui an.
Aşa că, având gândul la formarea unei noi alianţe politice, acesta i-a cerut Vioricăi Dăncilă ca, până marţea viitoare, să răspundă solicitărilor ALDE, respectiv celor legate de un nou program de guvernare şi o echipă restructurată la Palatul Victoria, în ultimul caz cea mai importantă condiţie fiind „ca să aibă ca principal atu competenţa”!
Luni după amiază, după consultări în interiorul partidului pe care îl conduce,Viorica Dăncilă a lăsat să se înţeleagă faptul că încearcă să-l înţeleagă pe Tăriceanu şi, fără să fluture neapărat steagul împăcării, aceasta a anunţat că PSD a decis să continue alianţa de guvernare cu ALDE, unul dintre motive fiind că ambele partide mai au multe proiecte de realizat.
În aceste condiţii, rămâne de văzut ce va aduce la uşa coaliţiei aflate acum la guvernare săptămâna viitoare. Nu de alta, dar cum politicienii, mai ales cei din ziua de astăzi, gândesc strategiile pe termen scurt şi lung doar cu gândul de a prinde sau de a rămâne la putere, este posibil orice. Pe de altă parte, este posibil ca şi zvâcul lui Tăriceanu să se bazeze pe ceva, că doar nu degeaba, pe căldura asta de foc, social-democraţii au avut parte de o saună forţată din partea celor de la ALDE!