Violeta Stoica

Salvamontiștii prahoveni au avut de-a face, în weekend-ul trecut, cu intervenții mai puțin obișnuite, în care au acționat atât pentru salvarea vieților omenești, cât și a unor animale căzute în zonele abrupte ale Masivului Bucegi.
Ieri, salvamontiștii din Bușteni au intervenit pentru salvarea a doi turiști americani blocați într-o zonă accidentată de pe Valea Spumoasă, unde au ajuns, potrivit afirmațiilor lor, orientându-se cu ajutorul Google Maps, crezând că abordează cel mai scurt traseu. Din păcate pentru ei, cei doi americani au rămas blocați într-o zona dificilă, cerând ulterior ajutorul salvamontiștilor din zonă pentru a-i recupera de pe munte.
Sâmbătă, o intervenție mai dificilă – tot a salvamontiștilor din Bușteni – a avut loc pentru recuperarea unui turist accidentat în Valea Priponului, care își fracturase ambele picioare și nu se mai putea deplasa.
Pentru preluarea accidentatului de la salvamontiști, a fost solicitat și un elicopter, iar spre seară, bărbatul a fost preluat pe calea aerului și transportat la un spital din Capitală.
Alți doi turiști rămași în vârf de munte, pe un traseu dificil, din zona Brâul lui Răducu, au fost recuperați.

catel-salvare
Acțiunea cea mai neobișnuită a fost aceea de recuperare a unui cățel de doar câteva luni care căzuse într-o râpă pe Valea Caraimanului. Salvatorii montani l-au găsit și l-au dus la un cabinet veterinar, pentru a i se evalua starea de sănătate. Din păcate, cățelul avea o fractură deschisă la un picior și a fost operat de urgență. Acum, Norocel, cum a fost botezat cățelușul, așteaptă să fie adoptat.