Nicoleta Dumitrescu

 

În urmă cu ceva vreme, un profesor susţinea faptul că, dacă unui adolescent i s-ar lua telefonul chiar şi o singură zi, acesta din urmă cu greu şi-ar reveni peste 24 de ore, fiind cu totul bulversat, în condiţiile în care, chiar şi noaptea, unii dintre tineri au mâna nedezlipită de pe ecranul telefonului.
Şi cam avea dreptate profesorul respectiv, având în vedere faptul că, probabil considerând că tot universul a fost captat într-un dispozitiv electronic de ultimă generaţie, cei mai mulţi dintre tineri nu concep nici măcar un minut viaţa fără telefon, ştiind că la o simplă atingere a ecranului găsesc răspuns la orice întrebare, fără să mai fie nevoie să depună vreun efort pentru a gândi.

Trecând în alt registru, cam aşa se întâmplă şi cu cei aflaţi la conducere, numai că politicienii sunt adepţii hârtiilor, mai exact ai ţării care este văzută numai din…hârtii!
Practic, dacă unora dintre politicieni le-a fi luate din faţă telefonele sau hârtiiile pe care sunt trecute cifre şi vorbe, majoritatea promisiuni, aceştia ar da din colţ în colţ, n-ar mai şti cale pe vale… Şi asta din cauza faptului că “realitatea” ţării pe care se laudă că se străduiesc să o conducă bine e doar cea din scripte. Iar în scripte sunt trecute mai ales proiecte, majoritatea având ca termen de implementare, aşa cum este moda acum, în limbaj mai elevat, anii 2020 sau 2050, anii aceştia fiind trecuţi în dreptul realizării de investiţii mai din toate domeniile.
Cum însă la sfârşitul acestui an sunt alegeri prezidenţiale, iar anul viitor este şi mai electoral, când vor fi votaţi noii aleşi locali şi parlamentari, încet-încet, politicienii cu pretenţii de a-şi vedea numele tipărit pe buletinele de vot la alegeri dau semne că ar avea şi oareşce semne de trezire la adevărata realitate, constatând că România nu este tocmai aceea care este văzută numai şi numai din hârtii.
“Şucărit” pe colegii de coaliţie, liderul ALDE a încercat un astfel de exerciţiu, constatând – fără să precizeze dacă şi cu stupoare – că una dintre marile nemulţumiri ale partidului pe care acesta îl conduce privind guvernarea este legată de blocarea construcţiei de autostrăzi şi drumuri, afirmând că în ultimii doi ani nu s-a întâmplat nimic în acest sens (!?!), dând exemplu autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov!
Dacă Tăriceanu ar fi la debutul său în politică, inclusiv în a fi la guvernare, mai că unii l-ar şi aproba în cele spuse şi descoperite. Numai că nu este aşa!
Atât el cât şi mulţi alţi politicieni – cum sunt şi la PSD şi PNL şi alte partide care s-au tot succedat la guvernare, au îmbătrânit, la propriu, tot auzind de proiectul autostrăzii care să lege Ploieştiul de Braşov, inclusiv de punerea lui în practică. Ba, dacă este să dăm timpul în urmă, unii dintre cei care s-au aflat la conducerea Palatului Victoria, cum a fost şi Victor Ponta, chiar îşi condiţionaseră continuarea mandatului de demararea lucrărilor la această mult trâmbiţată investiţie.
A venit 2019, va veni şi 2020, iar acest tronson de autostradă este trecut tot pe hârtie, aşa cum, de altfel, unii dintre politicieni văd România uitându-se doar în hârtii. În realitate, ţara este cea care se vede mergând pe jos sau cu maşina. Mergând pe jos, inclusiv la piaţă, vezi care sunt preţurile, mai ales la cartofi, care au înregistrat cele mai mari creşteri, iar dacă se merge cu maşina, stând la coadă la fiecare stop, vezi cât de puţine investiţii s-au făcut în infrastructura rutieră.
Mai trist este însă faptul că alegerile vin, trec, iar multe dintre proiecte – considerate în campaniile electorale mai mult decât prioritare – rămân consemnate doar pe …hârtii!