Ieri, guvernul indian a anunțat că revocă statutul autonom al Cașmirului. Decizia a fost anunțată în fața parlamentului de ministrul de Interne, Amit Shah, potrivit AFP, preluată de Hotnews.
Autoritățile au luat această decizie printr-un decret prezidențial potrivit căruia este desființat statul special al teritoriilor Jammu și Cașmir care era garantat de Constituție.
Decretul prezidențial intră în vigoare imediat și înlocuiește articolele din Constituție referitoare la Jammu și Cașmir, în special articolul 370. Acesta conferea un statut special teritoriilor, permițând guvernului de la New Dehli să intervină numai în domeniu apărării, afacerilor externe și comunicațiilor.
Regiunea muntoasă Cașmir de la poalele munţilor Himalaya este revendicată de India și de Pakistan, populaţia din zonă fiind majoritar musulmană. După demarcaţia teritorială a fostei colonii britanice din subcontinentul indian, India şi Pakistanul s-au confruntat în două războaie pentru suveranitatea asupra regiunii, iar în prezent armatele celor două ţări trag aproape zilnic cu mortiere peste frontiera de facto din Cașmir.India a cerut vineri turiştilor şi pelerinilor să părăsească regiunea Cașmir din cauza unor ameninţări teroriste şi a desfăşurat forţe militare suplimentare pentru a face faţă eventualelor probleme. Armata a trimis în zonă noi efective de cel puţin 10.000 de militari, transmite AFP.
Guvernul statului Jammu-Cașmir din nordul Indiei a precizat într-un comunicat că pericolul terorist a fost semnalat de serviciile de informaţii.
Localnicii şi liderii lor politici apreciază, potrivit AFP, că măsurile suplimentare de securitate indică intenţiile guvernului naţionalist indian condus de premierul Narendra Modi de a revoca drepturile juridice speciale ale musulmanilor. Un oficial din cadrul poliţiei a declarat sub rezerva anonimatului că membrilor forţelor de ordine li s-a recomandat să îşi ducă familiile în locuri sigure şi să îşi facă rezerve de alimente. Mai mulţi proprietari de benzinării au afirmat că autorităţile le-au cerut să stocheze cât mai mult carburant.