Inclusiv bărbaţii sunt interesaţi de profesia de asistent maternal

Nicoleta Dumitrescu

Un amplu proiect naţional ce vizează sistemul de asistenţă maternală – ”Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”- este implementat și în județul Prahova. Derulat din fonduri europene, proiectul are ca beneficiari copiii care provin din sistemul de protecţie a statului, dar şi asistenţii maternali, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova demarând, încă de la începutul acestui an, campania de recrutare și identificare a persoanelor care sunt interesate să devină asistent maternal. În prima jumătate a anului în curs, peste 100 de prahoveni s-au arătat interesaţi de această profesie, după etapele de selecţie şi evaluare deja 20 dintre aceştia participând la cursurile de pregătire soldate cu primirea atestatului de asistent maternal, alte 15 persoane fiind programate să parcurgă aceeaşi procedură, cu menţiunea că printre solicitanţi sunt inclusiv… bărbaţi. De altfel, potrivit reprezentanţilor
DGASPC Prahova, de această profesie sunt interesaţi şi bărbaţii, la nivelul judeţului fiind şi câteva cazuri în care, în aceeaşi familie, atât soţia, cât şi soţul sunt asistenţi maternali. Termenul de punere în aplicare a proiectului amintit este anul 2023, dar s-a menţionat că, la nivelul judeţului Prahova, campania de recrutare a acelora care doresc să aibă grijă de copiii care provin din sistemul de protecţie a statului va continua şi pe viitor.

Proiectul ”Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali” este considerat drept cea mai mare investiție cu fonduri europene din sistemul de asistență maternală din România, cu o valoare ce ajunge la 568 de milioane de euro. Prin intermediul acestuia, asistenții maternali vor beneficia de cursuri de calificare necesare pentru îngrijirea și creșterea copiilor proveniţi din sistemul de protecţie a statului, ocrotirea sănătății acestora și soluționarea cazurilor de abuz și neglijență. Potrivit Corinei Nicola, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, campania de recrutare și identificare a persoanelor care sunt interesate de profesia de asistent maternal a demarat de la începutul acestui an, dintre cele 100 de persoane care au depus solicitare 20 primind deja atestat de asistent maternal, alţi 15 prahoveni urmând să parcurgă aceleaşi etape. De altfel, procedurile de selecţie şi evaluare în vederea participării la cursurile de asistent maternal vor fi similare pentru toţi cei care se vor arăta interesaţi de această oportunitate, respectiv de a deveni asistent maternal. După cum am aflat de la interlocutoarea noastră, printre primii 100 de prahoveni care s-au arătat interesaţi, în cadrul derulării proiectului menţionat, să devină asistenţi maternali, se regăsesc şi bărbaţi. “ Inclusiv bărbaţii aleg profesia de asistent personal. Dintre cele peste 200 de persoane care sunt înregistrate, în momentul de faţă, la DGASPC Prahova ca asistent personal, se regăsesc şi cinci bărbaţi, cu menţiunea că sunt chiar familii în care ambii soţi au optat pentru această profesie”, ne-a declarat, ieri, Corina Nicola.

Evaluarea pentru acordarea atestatului prevede două etape

Potențialii candidați la profesia de asistent maternal trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă capacitate deplină de exercițiu; prin comportamentul lor în societate, starea sănătății și profilul lor psihologic, să prezinte garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor; să aibă în folosință o locuință care acoperă necesitățile de preparare a hranei, igienă, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv ale copiilor care urmează a fi primiți în plasament.
Potrivit legislaţiei în vigoare, asistenții maternali sunt obligați să asigure integrarea copilului în viața socială, respectiv înscrierea la grădiniță, școală etc., să asigure creșterea și asistent maternalîngrijirea copilului – înscrierea la medicul de familie, regim alimentar corespunzător vârstei, respectarea tratamentului medicamentos, evaluarea medicală periodică a copilului – să participe la întâlnirile copiilor cu familia naturală sau adoptivă, să-l pregătească în vederea integrării în familia naturală sau adoptivă și să păstreze confidențialitatea informațiilor despre acesta. Evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist se realizează în două etape, respectiv etapa evaluării inițiale, care presupune mai multe vizite la domiciliul solicitantului și discuții separate cu fiecare membru al familiei solicitantului, cât și cu toți membrii familiei, după care urmează etapa de pregătire, care implică participarea solicitanților selectați la un program de formare.
În ceea ce priveşte partea financiară a profesiei de asistent maternal, după cum am aflat, salariul de bază este între 2.000 de lei şi 2.500 de lei, la care se mai adaugă şi o serie de sporuri, în funcţie de numărul de copii de care fiecare persoană va avea grijă, dar şi de starea de sănătate a acestora, la care se adaugă alocaţiile de plasament şi cea de stat pentru copii.
Persoanele interesate să devină asistenţi maternali pot depune cereri sau pot solicita informații suplimentare la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, din Ploiești, Șoseaua Vestului nr. 14-16, Serviciul Management de caz pentru asistenți maternali profesioniști, telefon/ fax: 0244/ 586.100, 0244/ 511.400, interior 233, e-mail: dgaspcph@yahoo.com sau ampdgaspcph@gmail.com.