Deputat PSD Rodica Paraschiv

România trece printr-o perioadă care precede alegerile prezidențiale de la finalul acestui an, dar și cele două scrutine de anul viitor, locale și parlamentare, o perioadă preelectorală care se va dovedi tot mai dificilă de la o zi la alta. Iar cu cât politicienii din toate zonele eșichierului politic vor fi mai învrăjbiți, cu atât și societatea românească va trece, din nou, printr-o etapă de vrajbă și chiar de ură.
Unii dintre noi au uitat să discute, au uitat să se prezinte cu idei bune în fața electoratului și, mai mult decât atât, au uitat de morală și de bun-simț.
Am asistat în ultima perioadă la o serie de declarații “politice” făcute de câțiva membri ai Opoziției, declarații care, privite dincolo de aberația propunerilor, duc cu gândul din nou la tăierile de salarii din vremea guvernării PDL (de fapt, actualul PNL)…
Deunăzi, un lider al PNL a ieșit la rampă cu o adevărată ofensivă împotriva bugetarilor și a voucherelor de vacanță. Văzând pericolul acestor declarații, acesta a fost contracarat aproape instantaneu chiar de propriii săi colegi. Lucrurile trebuie privite în profunzimea lor, iar tăierile de salarii nu sunt o soluție. Nu neagă nimeni că și printre bugetari există persoane care poate nu au ce să caute în anumite posturi, însă a generaliza și a lăsa impresia că bugetarilor trebuie să li se scadă veniturile pot să readucă în prim-plan, din nou, situația tăierilor din urmă cu zece ani. Pe de altă parte, voucherele de vacanță reprezintă o gură de oxigen pentru industria hotelieră, creșterea numărului zilelor de vacanță petrecute acasă, în România, fiind o certitudine.
Un alt membru al Opoziției, de această dată din USR, a venit cu altă propunere cel puțin nerealistă: banii proveniți din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la Pilonul II de pensii, vezi Doamne, ca să nu mai fie sifonați de oamenii politici de la centru și din teritoriu, pe programe de tipul PNDL!
Ce nu știe sau nu vrea să recunoască domnul deputat cu pricina este faptul că Programul Național de Dezvoltare Locală, derulat de ani întregi de către Ministerul Dezvoltării Regionale, este o adevărată comoară pentru localitățile din întreaga țară. Faptul că proiectele depuse de către autoritățile locale pentru a primi fonduri prin intermediul acestui program sunt de ordinul miilor reprezintă un răspuns. Sunt mii de proiecte finalizate sau în derulare în toate zonele țării, finanțate prin PNDL. Un exemplu elocvent este județul Prahova, unde primarii din toate formațiunile politice au încredere în acest program al Ministerului Dezvoltării, iar faptul că edilii liberali sunt pe primul loc în accesarea acestui program spune foarte multe!
Schimbarea cu orice preț și cu orice risc, doar de dragul schimbării, nu reprezintă o soluție viabilă. Schimbarea trebuie să vină din fiecare dintre noi, după o cât de mică introspecție.
Tocmai de aceea, cred că, înainte de orice, noi toți ar trebui să fim corecți și să încercăm să ne schimbăm atitudinea proprie, înainte de a le impune schimbări altora!