N. Dumitrescu

Lansat în 2017, programul care se adresează celor care cultivă roşii în extrasezon a prins teren şi în Prahova. Astfel, dacă în anul menţionat – considerat de pionierat – s-au înscris 270 de legumicultori prahoveni, în 2019 numărul lor s-a triplat, fiecare dintre cele peste 600 de persoane considerate eligibile primind în cont ajutorul financiar alocat prin intermediul Ministerului Agriculturii, respectiv câte 3000 de euro de persoană.
Dintre prahovenii care s-au înscris în acest program, cei mai mulţi provin din zonele considerate cu tradiţie în cultivarea tomatelor, respectiv Balta Doamnei şi Olari, localităţi unde nu există gospodărie care să nu aibă, pe lângă casă sau în câmp, şi câte un solar două cu legume, din care nu lipsesc roşiile. Unul dintre beneficiile acestui program, atât pentru cumpărători, cât şi pentru producători, este acela că vizează perioada de extrasezon, coapte în spaţii protejate – sere şi solarii – roşiile putând fi comercializate în două cicluri, respectiv lunile mai – iunie şi noiembrie – decembrie.
De altfel, să aducă la piaţă o anumită cantitate de tomate în extrasezon a fost principala condiție impusă legumicultorilor care s-au înscris în acest program, pentru a li se acorda anual ajutorul de 3000 de euro pe care îl primesc în lei la cursul practicat în ziua intrării banilor în cont.

Programul „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” se realizează de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcțiile pentru Agricultură Județene. Valoarea sprijinului financiar acordat este de 3000 euro/beneficiar/an şi se acordă celor care exploatează culturi de tomate în spaţii protejate – în sere şi solarii – pe o suprafaţă de minimum 1000 mp și obțin o producție de minimum 2 kg tomate/mp. Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Prahova, dintre cei 658 legumicultori înscriși în program au fost declarați ca fiind beneficiari eligibili 621, valorificarea producției de tomate, în cadrul primului ciclu de producţie, fiind realizată în perioada ianuarie – 15 iunie inclusiv. Fiecare legumicultor a primit în cont 3000 euro, respectiv 13.991,4 lei, la cursul de schimb 4,6638 lei pentru un euro. Cei mai mulți cultivatori de tomate în spații protejate care au primit banii în primul ciclu de producție (ianuarie – 15 iunie 2019) sunt din Balta Doamnei (267de persoane), Olari (213 de persoane), dar și din localitățile Râfov, Gherghița, Puchenii Mari, Tomșani, Filipeștii de Târg, Fulga, Drăgănești, Dumbrava, Bucov și Ciorani. rosii solar1
“Numărul mare de fermieri care s-au înscris în acest program demonstrează interesul deosebit manifestat pentru această formă de sprijin, iar banii primiţi vor fi investiţi pentru achiziţionarea de inputuri, sisteme de irigat şi centrale de încălzit pentru perioada rece. Se observă o creștere semnificativă față de anul 2017, an de pionierat al acestui program, când au fost eligibili 270 de legumicultori care au primit câte 13.481,4 lei, reprezentând contravaloarea a 3000 euro”, a ţinut să menţioneze conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Prahova.
Pentru valorificarea producției de tomate obținute în spații protejate în ciclul doi de producție, respectiv în perioada noiembrie – 20 decembrie 2019, cererile de înscriere în program însoțite de documentele aferente se depun la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova până pe data de 15 septembrie 2019 inclusiv. Solicitanţii se înregistrează în rosii solar2Registrul unic pentru accesarea acestui program şi apoi sunt verificaţi la înfiinţarea culturii de tomate, respectiv începutul rodirii.
După verificare, de către specialiştii direcţiei menţionate, următoarea etapă este depunerea documentelor justificative (bon fiscal/fila/file din carnetul de comercializare/factură), la sediul direcţiei, până la data de 27 decembrie 2019, inclusiv. Sunt consideraţi beneficiari eligibili producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale; producătorii agricoli persoane juridice. Cei nominalizaţi trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate – sere, solarii – de minimum 1000 mp, printre cerinţele stipulate în program fiind: să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp; să facă dovada valorificării unei cantități de tomate de minimum 2000 kg, cu documente justificative (bon fiscal/facturi/filă/file din carnetul de comercializare); să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spații protejate;să facă dovada valorificării producției în perioada ianuarie – mai (cei care depun cerere până pe 20 martie, inclusiv); respectiv în perioada noiembrie – 20 decembrie (cei care depun cerere până pe 15 septembrie, inclusiv).