O statuie egipteană, asemănătoare cu cea a faraonului Tutankhamon, a fost vândută în cadrul unei licitații cu suma de 4,7 milioane de lire sterline (5,97 milioane de dolari), în ciuda protestelor care vin din Cairo, deoarce relicva ar fi fost furată, scrie CNN, preluat de Hotnews.
Statuia care măsoară 27 de centimetri prezintă trăsături care amintesc de Faraonul Tutankhamon. Vestigiul egiptean a fost vândut de casa de licitații Christie. Identitatea cumpărătorului nu a fost însă dezvăluită.
Vânzarea artefactului a fost extrem de controversată din cauza faptului că autoritățile egiptene au solicitat anularea licitației și repatrierea obiectului. În iunie, Ministerul Antichităților din Egipt a făcut apel la casa de licitații Christie și la UNESCO să oprească vânzarea și a cerut să vadă documentele doveditoare legate de proveniența statuii, potrivit unei declarații din partea ministerului. De altfel, oficialii ambasadei egiptene din Londra au cerut autorităților britanice să restituie statuia.
„Nu vom fi neglijenți și nu vom permite nimănui să vândă vreun artefact egiptean”, a spus Ministrul Egiptean al Antichităților în luna iunie.Miercuri, ambasada a spus că „regretă” decizia de a continua totuși licitația.
Potrivit casei de licitații Christie, statuia este „o remarcabilă reprezentare a tânărului rege Tutankhamon.”
După ce a devenit faraon la vârsta de 9 ani, Tutankhamon a domnit până la moartea sa, la 19 ani, care s-a petrecut în jurul anului 1323 î.Hr.
Mormântul său din Valea Regilor, aflat peste râul Nil de la Luxor, este renumit pentru că a fost descoperit relativ intact, conținând mii de relicve impresionante și artefacte.