Deputatul PSD de Prahova consideră că promulgarea Legii pensiilor de către şeful statului, la începutul acestei săptămâni, reprezintă o dovadă a faptului că social-democraţii îşi respectă promisiunea asumată faţă de una dintre categoriile de populaţie importante din România. “ Chiar dacă reprezentanţii Opoziţiei au întârziat punerea în aplicare, prin atacarea acestui act normativ la Curtea Constituţională, noua Lege a pensiilor reprezintă un act de reparaţie pentru persoanele de vârsta a treia. Din această toamnă, respectiv de la 1 septembrie, vor putea să se bucure de majorarea veniturilor lor şi pensionarii prahoveni, în condiţiile în care judeţul nostru se situează pe primele locuri în ierahia judeţelor, în funcţie de numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat”, susţine deputatul PSD de Prahova Răzvan Ursu.
Susţinând că nicio pensie în plată nu va scădea, parlamentarul PSD declară că noul act normativ urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite, prin acest act normativ, pensiile în discuţie fiind egalizate.
Declaraţiile parlamentarului social-democrat prahovean au venit la puţine zile după ce preşedintele României a promulgat Legea pensiilor, act normativ ce prevede o creștere treptată a punctului de pensie, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022. Astfel, valorile prevăzute pentru punctul de pensie sunt: la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei; la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei; la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei, la data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință fiind de 75 de lei.
De precizat că, aşa cum reiese din datele comunicate de către Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova, în ierarhia judeţelor, judeţul Prahova se situează pe locul doi, în funcţie de numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat, în trimestrul I fiind înregistraţi 196.892 de pensionari de asigurări sociale de stat şi 6.244 – agricultori.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat în judeţul Prahova a fost, în trimestrul I 2019, de 1.264 de lei, iar pentru agricultori – 483 de lei.