Oamenii de știință au găsit, în trecut, o legătură între greutatea mai mare și psoriazisul, dar relația dintre cele două a rămas neclară. Ce declanșează ce? Sunt alte cauze care stau la baza conexiunii? ”Indicele de masă corporală mai mare poate contribui la agravarea inflamației pielii, care poate exacerba psoriazisul.
O altă explicație este că psoriazisul determina oamenii să fie mai sedentari, iar astfel iau în greutate”, spune Mari Loset, medic la departamentul de dermatologie de la Spitalul St. Olavs, potrivit eurekalert.org, preluat de MedlLive.ro. Indicele de masă corporală este o măsură a conținutului de grăsimi corporale. Se calculează în funcție de înălțimea și greutatea unei persoane. Specialiștii au analizat datele a peste 750.000 de persoane.
Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care provoacă o erupție cutanata roșie. Există mai mulți factori care declanșează această afecțiune, atât ereditari, cât și de mediu. La nivel mondial, între 2% și 4% din populație este afectată de psoriazis, iar incidența este deosebit de ridicată în Norvegia. ”Au fost făcute mai multe studii în Norvegia și s-a ajuns la concluzia că între 6% și 11% din populația totală a acestei țări este afectată.
Un studiu efectuat în orașul Tromso a arătat că incidența psoriazisului a fost de 4,8% în anul 1980, dar a crescut la 11,4% până în anul 2008. Și alte cercetări similare arată că această boală este în creștere”, spune Loset.Pentru a investiga relația dintre indicele de masă corporală și psoriazis, cercetătorii au folosit o metodă numită randomizare mendeliana, numită după Gregor Mendel, cunoscut drept părintele geneticii.
Conform principiilor lui Mendel, moștenim o anumită varianta de gene de la mama sau de la tată în mod aleatoriu. Variantele genetice sunt repartizate aleatoriu. Randomizarea mendeliana înseamnă că natură distribuie aleatoriu indivizi în grupuri bazate pe gene, astfel încât oamenii de știință să evite influențarea rezultatelor de factorii externi. Astfel, au descoperit că greutatea mai mare este un factor care contribuie la declanșarea afecțiunii.
Cu alte cuvinte, cu cât indicele de masă este mai mare, cu atât riscul de a face psoriazis crește mai mult. Riscul crește cu nouă procente pentru fiecare număr în plus pe scară indicelui de masă corporală.”Încă nu știm care sunt mecanismele din spatele acestei legături.
Țesutul gras este un organ care produce hormoni și molecule de semnalizare inflamatorie, ceea ce ar putea reprezenta un factor. Totuși, până în momentul actual, nu s-au făcut cercetări care să descopere dacă pierderea în greutate poate determina dispariția afecțiunii, deși s-a sugerat posibilitatea. Psoriazisul este o boală foarte complexă și sperăm să studiem subgrupurile, în special persoanele cu psoriazis sever”, concluzionează Loset.