N. D.

Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) a anunţat că în primul semestru al anului curent au fost depuse 792 de cereri de azil, cei mai mulţi solicitanți provenind din state precum Irak, Siria și Bangladesh, cele mai multe cereri fiind depuse la centrele din Timișoara și București.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Azil și Integrare gestionează procesele de coordonare și monitorizare a procedurii de azil, ale procedurilor de integrare, ale relocării pe întreg teritoriul României.
Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, asigurarea asistenţei solicitanţilor de azil pe durata procedurii şi asistenţa pentru integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul Centrelor Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş, structuri teritoriale specializate în probleme de azil. Conform IGI, au mai fost soluționate 464 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă, în 240 de cazuri fiind acordată o formă de protecție, în cazul a 91 de persoane fiind recunoscut statutul de refugiat, iar altor 149 fiindu-le acordată protecția subsidiară.
« Pe linie de relocare extra UE, conform angajamentelor asumate pentru anii 2018-2019, polițiștii de imigrări au organizat mai multe întâlniri de coordonare cu reprezentanții structurilor implicate în derularea acestor operaţiuni, în vederea stabilirii tuturor detaliilor și aspectelor privind aplicarea programului de relocare pentru cei 109 refugiați de origine siriană, aflați provizoriu în Turcia și Iordania. În perioada de referință, 523 de persoane, beneficiare ale unei forme de protecție internațională, au urmat programul de integrare, peste 221 fiind din Siria, 111 din Irak, 33 din Iran și din alte țări. Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanții de protecție internațională, au fost transmise 133 de cereri pentru transferul străinilor în alte state membre », se mai arată în comunicatul de presă al Inspectoratului General pentru Imigrări.